Gemeente Rijswijk

In gesprek over toekomst van Rijswijk

Komt u meepraten over de toekomst van Rijswijk? Dat kan op zaterdag 8 oktober tijdens een discussiemiddag op het Piramideplein bij het station. De gemeente is bezig met een 'herijkingsoperatie'. Vorige week is hierover op deze plek ook al geschreven. Deze week vindt u meer informatie over de verschillende thema's die aan de orde zijn.

De toekomstvisie van Rijswijk heeft bijstelling nodig. Er moeten ingrijpende besluiten gaan vallen. De gemeente wil dat zoveel mogelijk samen met de bewoners en ondernemers van Rijswijk doen. Om dat goed aan te pakken zijn de verschillende onderwerpen verdeeld in thema's. Het gaat om 'het groen van Rijswijk houden of bebouwen', 'de werkmotor van Rijswijk en het vestigingsklimaat', 'recreëren in Rijswijk', 'binding met je buren' en 'samenhang in generaties'. Per thema is er op 8 oktober een activiteit met discussie. Het wordt dus nog kiezen waar u bij wilt zijn! Vandaag belichten we de eerste drie thema's. Welke woningen?
Rijswijk heeft een tekort aan woningen. Heb je woningen nodig, dan is het heel verleidelijk om steeds een stukje van het Rijswijkse groen af te knabbelen. Kleine stukjes, bijvoorbeeld in de Landgoederenzone, waar steeds een pluk van enkele tientallen woningen gebouwd kan worden. Moeten we als Rijswijk weerstand bieden aan deze verleiding? Moeten we van de Landgoederenzone een soort Central Park maken? Maar waar moeten we die woningen dan wél bouwen? Kan dat in Rijswijk Zuid? Of misschien in het Wilhelminapark? En wat voor woningen hebben we nodig? Moeten er meer eengezinswoningen komen of meer seniorenwoningen. En moeten dat luxe appartementen zijn, is daar behoefte aan? Al deze vragen komen bij het thema 'houden of bebouwen' aan de orde. Genoeg te beleven?
Wat economie betreft is er in Nederland een verschuiving gaande van een goedereneconomie naar een diensteneconomie. Geldt dat ook voor Rijswijk? Hoe zit het met het vestigingsklimaat van Rijswijk? Is dat voldoende aantrekkelijk? Is er ruimte voor economische groei, en waar dan? Is er vraag naar woon/werkpanden in woonwijken? Wat betekent dat en willen we dat? Allemaal vragen die antwoorden nodig hebben bij het tweede thema 'sterk in huiswerk, werken: Rijswijk motor in de regio'. Het derde thema gaat over recreatieve voorzieningen in Rijswijk. Zijn die voldoende in Rijswijk en zijn ze anders dan voorzieningen in plaatsen om ons heen? Kunnen we voor aanvullingen zorgen? Wat hebben we er voor over om die te behouden? 'Recreërend Rijswijk. Er valt wat te beleven' dit is het motto van het derde thema. De discussiemiddag van zaterdag 8 oktober is van 12.00 tot 18.00 uur. U kunt in gesprek met Rijswijkse politici en ambtenaren en medeburgers. U kunt een rondrit maken met een paardentram. Bussen van de HTM brengen u - per thema en met een gids - gratis langs verschillende interessante plekken. Er is een apart kinderprogramma. Volgende week verschijnt een enquête over de toekomst van Rijswijk. Als u die ingevuld meebrengt op 8 oktober kunt u meedoen aan een loterij. Ook vindt u volgende week een uitgebreid programma.