Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
25 augustus 2005


Balkenende en van ardenne bezoeken nigeria en mali

Minister president Balkenende en minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking brengen van maandag 3 tot en met woensdag 5 oktober a.s. een bezoek aan Nigeria en Mali.

Het bezoek aan Nigeria staat in het teken van de bevordering van vrede en veiligheid in West-Afrika. Nigeria speelt daarin een belangrijke rol. Minister-president Balkenende en minister Van Ardenne ontmoeten onder meer president Obasanjo, de uitvoerend secretaris Chambas van de regionale organisatie voor vrede en veiligheid in West-Afrika (ECOWAS) en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in Nigeria. De beide bewindspersonen brengen ook een bezoek aan een lepraziekenhuis, dat wordt gefinancierd door de Nederlandse Leprastichting. Voorts opent de minister-president de nieuwe kanselarij in Abuja.

Het bezoek aan Mali, waarmee Nederland een langjarige ontwikkelingsrelatie heeft, staat in het teken van de wijze waarop deze jonge, zich consoliderende democratie in West-Afrika de armoedebestrijding in eigen land aanpakt. Tijdens het bezoek spreken minister-president Balkenende en minister Van Ardenne met president Touré en met de eerste minister Maïga. Ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld in Mali staat op het programma. Balkenende en Van Ardenne brengen verder een bezoek aan een school en een gezondheidscentrum waarbij SNV (Stichting Nederlandse Vrijwilligers) is betrokken.