Gemeente Tilburg

Tilburg, 31 augustus 2005

Het Regionaal Archief Tilburg organiseert in samenwerking met Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening (BRG) twee interessante cursussen voor beginners: genealogie en paleografie (oud schrift). Lees er meer over in dit bericht.

Cursus paleografie (oud schrift) voor beginners

Aanmelden vóór 16 september

Het lezen van oude teksten is echter te leren. Het Regionaal Archief Tilburg organiseert in samenwerking met de BRG een cursus paleografie voor beginners van 10 lessen. In deze cursus wordt geoefend in het lezen van oude schriftsoorten en Nederlandstalige teksten uit de veertiende tot en met de achttiende eeuw, zoals notulen, verkoopakten en testamenten. Iedereen kan deze cursus volgen, ongeacht ervaring en opleiding.

De cursus begint op maandagavond 3 oktober 2005 om 19.30 uur. Aanmelden is mogelijk vóór 16 september bij Stichting Brabants Regionale Geschiedbeoefening, T 073 - 6156262 of brg@erfgoedbrabant.nl. Lokatie: Regionaal Archief, Kazernehof 75 te Tilburg Cursusdata: iedere maandag van 3 oktober tot en met 12 december 2005 (m.u.v. 5 december) Tijdstip: van 19.30 tot 21.00 uur
Kosten: E 105,-
Docent: Toon Zom

-----------------------

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van hun familie. Velen hebben er een hobby van gemaakt. Hebt u ook interesse in uw familie of zoekt u een leuke tijdsbesteding? Dan is genealogie (of ??????????????????????????????????????????????stamboomonderzoek) misschien ook wel iets voor u!

Voor wie nog helemaal geen kennis heeft van genealogisch onderzoek of voor wie denkt dat dit moeilijk is, bestaat nu de mogelijkheid om meer te weten te komen via de cursus 'Genealogie voor beginners'.

Iedereen die archiefonderzoek doet en stukken uit de 18e eeuw of eerder moet lezen, krijgt met oude handschriften te maken. Dit geldt zowel voor de genealoog als voor de onderzoeker die zich bezighoudt met cultuurhistorisch onderzoek in het algemeen. De documenten zijn lastig te lezen: de letters wijken af van het ons vertrouwde beeld en daarnaast doemen problemen op als een andere tijdsaanduiding en onbekende geldeenheden, maten en gewichten.