Dierenbescherming

http://www.dierenbescherming.nl

75 jaar Dierendag: lintjesregen in de Rode Hoed

Den Haag, 13 september 2005 - De Dierenbescherming pakt dit jaar aan de vooravond van de 75ste Dierendag feestelijk uit met een heuse lintjesregen in de Rode Hoed in Amsterdam. Vijfenzeventig helden van jong tot oud worden op 3 oktober gehuldigd door de Dierenbescherming omdat zij een opvallende goede daad voor dieren hebben gedaan. De afgelopen maanden ontving de Dierenbescherming honderden suggesties voor kandidaten. Uit de 75 mensen die een lintje ontvangen zijn er drie geselecteerd die meedingen naar de Publieksprijs. Vanaf vandaag zijn deze genomineerden te vinden op www.dierenbescherming.nl. Het publiek kan daar stemmen op hun favoriete dierenvriend. Op 3 oktober maakt de Dierenbescherming tevens bekend wie Dierenbeschermer van het jaar wordt en gaan de spotlights aan voor de Vrijwilliger van het jaar.

De kandidaten voor de Publieksprijs worden gepromoot door Loretta Schrijver (RTL 4 nieuws en Dierenbeschermer van het jaar 2000), Mike Starink (presentator van o.m. Dier Enzo en RTL's Lijn 4) en Kim Lian (zangeres en presentatrice van de 'Kids Top 20' op Jetix).

Gekneusde ribben
Loretta Schrijver maakt zich sterk voor de kandidatuur van Irma den Hengst (44).'Irma is een echte heldin. Ze heeft bij het redden van een verdrinkend kalfje geen moment aan zichzelf gedacht. Ze had maar één ding voor ogen: dat arme dier redden! Dat ze daarvoor een boze moederkoe trotseerde, gekneusde ribben opliep en in een baggersloot belandde, verdient alle mogelijke lof. Irma is iemand met een groot hart voor dieren. Vandaar dat ik haar met volle overtuiging voordraag voor de Publieksprijs!', aldus Loretta. Irma zag tijdens een fietstocht een koe bevallen. Het glibberige en gladde pasgeboren kalf gleed echter zo in een nabijgelegen sloot. Irma bedacht zich geen moment en rende het weiland in. De koe stelde deze aandacht echter niet op prijs en gaf Irma een kopstoot, waardoor ook zij in de sloot belandde. Irma liep hierdoor gekneusde ribben op, maar toch wist ze het kalf op het droge te krijgen.

Jeanne d'Arc
Mike Starink vindt dat Elly Dams (57) de Publieksprijs moet krijgen. 'Elly zet zich al bijna 30 jaar in voor de dieren. Ze werkte jarenlang als vrijwilligster bij de Dierenbescherming Haarlem, waar zij alles regelt wat los en vast zit. De laatste 13 jaar is zij coördinator van de dierenambulance en in die rol heeft ze ettelijke honderden dieren het leven gered', vertelt Mike. 'Ik vind haar de Jeanne d'Arc voor de dieren, zoals zij zich inzet. En ook al zo lang! Terwijl het werk nooit ophoudt, er blijven altijd weer dieren komen die hulp nodig hebben. 'Dat is dweilen met de kraan open,' zal de gemiddelde mens denken. Maar Elly niet! Zij gaat gewoon door en dat verdient alle respect en steun!'. Elly Dams heeft ook jarenlang jonge (zwerf)katjes opgevangen, die gevonden of gedumpt waren. Uiteraard hielp ze deze diertjes weer aan een nieuwe baas. Elly is voorts altijd een enthousiaste deelnemer geweest aan vangacties van zwerfkatten. Kortom; dankzij de jarenlange inzet van Elly zijn ontelbare dieren een stuk beter af!'

Beetje schuldig
Kim-Lian gaat voor de vrijwillige brandweer van Ter Aar die binnen acht minuten met twee duikers ter plaatse was om een zwaan te redden. Het dier zat hopeloos vast onder een aanlegsteiger en kon niet loskomen. De zwaan zat daar al geruime tijd en was aan het eind van haar krachten. Zo woog zij nog maar 8 kilo. Nadat de duikers het dier hadden bevrijd, werd de zwaan direct naar de dierenarts gebracht. Daarna mocht ze bij het plaatselijk vogelasiel op krachten gekomen. Kim-Lian heeft groot ontzag voor vrijwilligers. 'Sterker nog, ik voel me altijd een beetje schuldig ten opzichte van vrijwilligers. Zelf word ik veel bezig gehouden door materiële zaken, vanwege mijn werk in de show business. Terwijl deze mensen zich belangeloos inzetten om - in dit geval - een zwaan te redden. En dat ook nog eens op een hele professionele wijze, met twee teams binnen acht minuten ter plaatse zijn. Ze hadden ook kunnen denken: 'Ach, het is maar een zwaan ...' Maar integendeel, ze gingen er voor de volle 100 procent tegenaan!'.

(einde bericht)