Gemeente Oldenzaal


Enquete over zwerfafval en reinheid in Oldenzaal

Gepubliceerd op 20-9-2005

De gemeente Oldenzaal is benieuwd naar de mening van ongeveer 400 inwoners over het zwerfafval en de reinheid in Oldenzaal. Van 3 tot en met 7 oktober 2005, met een uitloop naar de week daarna, bellen medewerkers van onderzoeksbureau CREM uit Amsterdam met vragen over zwerfvuil. Op deze wijze kan de Oldenzaalse burger aangeven hoe de stad schoner kan worden. De bevindingen worden vervolgens gebruikt om het afvalbeleid te verbeteren.Wanneer de bevindingen van de telefonische enquête zijn meegenomen in het plan van aanpak, met als doel te komen tot een (nog) schonere woonomgeving, wordt een beleidsplan opgesteld. Dit beleidsplan moet aan het einde van dit jaar klaar zijn. Binnen de financiële mogelijkheden wordt dan ingespeeld op de wensen van de Oldenzaalse burger.

Halverwege 2005 is begonnen met het onderzoeksproject "Zwerfafval: een schone toekomst". Dit onderzoek wordt in samenwerking met het Onderzoeksbureau CREM uit Amsterdam uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek is te komen tot een beleidsplan hoe moet worden omgegaan met vuil en dan met name met zwerfvuil in de woonomgeving van Oldenzaal. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van EUR 10.000 van Senter Novem en een subsidie van eveneens EUR 10.000 van de Stichting Nederland Schoon.

Voordat de telefonische enquête plaatsvindt, wordt deze week en volgende week eerst begonnen met het verrichten van metingen op 140 willekeurige meetpunten in de stad. Bovendien zijn nog eens 35 zogenaamde hotspots aangewezen. Deze hotspots zijn bepaalde plekken in Oldenzaal die snel in het oog vallen met betrekking tot zwerfvuil. In de wijken Zuid-Berghuizen, de Thij, de Essen, de Graven Es en in de binnenstad, het centrum en Hanzepoort Het Hazewinkel zijn zeven hotspots aangewezen. Deze punten worden steeds als referentiekader binnen het schoonhouden van de stad aangehouden. De overige 140 meetpunten gelden niet als hotspot.

In de week daarna wordt de telefonische enquête gehouden. De gemeente Oldenzaal gaat ervan uit dat in principe een week genoeg is om circa 400 inwoners van Oldenzaal te enquêteren.


Noot voor de redactie,