Gemeente Ermelo


DE WEEK VAN TOEGANKELIJKHEID

PWT vraagt uw aandacht
De week van 3 tot 7 oktober 2005 is door het Landelijk Bureau Toegankelijkheid uitgeroepen tot de week van toegankelijkheid. Voor ons, als inwoners van Ermelo, een goed moment om te beseffen dat mensen met een beperking in ons dorp zo optimaal mogelijk moeten kunnen deelnemen aan de samenleving. Het is vaak een kleine moeite om rekening te houden met de problemen die deze categorie mensen ervaart, dus doen wij een beroep op uw medewerking.

Uw medewerking is nodig
De gemeente Ermelo heeft zorg en veiligheid hoog in het vaandel. Daarbij hoort de zorg voor een goede infrastructuur. De gemeente kan het echter niet alleen. De Plaatselijke Werkgroep Toegankelijkheid( P.W.T.) is ervoor om problemen in de toegankelijkheid te signaleren en deze in goede samenwerking met de gemeente op te lossen. Om onze taak zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren hebben wij medewerking van u nodig. Voor vragen en suggesties kunt u altijd terecht bij de secretaris, A. Smedes, bereikbaar onder telefoon 0341-553574. toegankelijkheid

Houdt de stoep vrij
Ook al zijn de openbare voorzieningen nog zo goed, zonder medewerking van de bevolking haalt het niet veel uit. Wat heeft iemand in een rolstoel er aan als er een goed trottoir ligt, maar vervolgens een winkel of ander gebouw niet kan binnenkomen vanwege hoge drempels? Er is in het dorp al heel veel verbeterd. Voor visueel gehandicapten zijn looproutes, herkenbaar aan geribbelde tegels in het trottoir, aangelegd. Wat heeft deze gehandicapte echter aan deze voorziening als er vervolgens fietsen of andere obstakels op worden geplaatst? Hij loopt dan een grote kans te verongelukken. Hoe denkt u dat een visueel gehandicapte zich voelt, die met behulp van een blindenstok wandelend en genietend van de buitenlucht, ineens met zijn hoofd terechtkomt in een boven het trottoir hangende natte tak? En wat vindt u van de situatie dat iemand met een rolstoel of rollator de doorgang op het trottoir ineens versperd ziet door een op de stoep geparkeerde auto? Op de stoep parkeren is overigens in ieder geval verboden.

De verantwoordelijkheid voor déze situaties kan niet bij de gemeente worden neergelegd. Veelal gebeuren deze dingen misschien onbewust. De P.W.T. roept u op om bij het plaatsen van obstakels zoals uw fiets, het parkeren van uw auto en het onderhoud van uw tuin even na te gaan of u overlast voor anderen kunt voorkomen.
toegankelijkheid 1