Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Toespraak van de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, bij de opening van een Velominck fietsenstalling in Amsterdam-Noord

Dames en heren,

Met oog op de rode loper heb ik vandaag mijn chicste pak aangetrokken. Maar deze outfit haalt het natuurlijk niet bij de feestelijke kostuums achter mij. Ik begrijp dat u daar uw ogen niet van af kunt houden. Toch wil ik graag nog een paar minuutjes van uw aandacht voor we overgaan naar het moment suprème: de officiële opening van deze hypermoderne fietsenstalling.

Ik vind het namelijk geweldig dat we de Amsterdamse fietsers - en dat zijn er nogal wat - gaan verblijden met een stalling van formaat. Fietsers zijn toch een beetje mijn troetelreizigers en die mogen best verwend worden met zo'n prachtig ondergronds cadeau.

Zeker in een stad als deze, is een veilig onderkomen voor de fiets geen overbodige luxe. Veel Amsterdammers geven meer geld uit aan fietssloten dan aan hun fiets, in de hoop zo diefstal te voorkomen. Gelukkig kunnen ze hun fiets straks met een gerust hart achterlaten in deze Velominck-stalling. En deze fietsenparkeerplaats heeft nog een ander voordeel: hij neemt heel weinig ruimte in. Dat is wel zo handig in een drukke stad, waar vierkante meters altijd een probleem zijn.

Ik ben blij dat Amsterdam het belang van de fietser zo duidelijk op het netvlies heeft. Wat dat betreft zit de gemeente helemaal op mijn lijn: de fietser moet de ruimte krijgen. Dat geldt voor de deur-tot-deur fietser, maar zeker ook voor mensen die de fiets gebruiken om naar het station te komen. Wat is er voor deze laatste groep fijner dan dat ze hun fiets direct kwijt kunnen op een veilige plek?

U begrijpt dat ik dus ontzettend blij ben met deze stalling. Ik hoop dat er ook elders nog vele initiatieven zullen volgen om de fiets, de aandacht te geven die dit oer-Hollandse vervoermiddel verdient. Ik heb daar in ieder geval een flinke zak geld voor gereserveerd: voor stationsstallingen alleen al zo'n 250 miljoen tot 2010 en dan heb ik het nog niet eens over het geld dat gemeenten krijgen via de Brede Doeluitkering. Ik hoop van harte dat veel gemeenten hier gebruik van gaan maken. Vandaag geeft Amsterdam - samen met Lo Minck Systemen - in ieder geval het goede voorbeeld. Mijn complimenten!

Dames en heren,

Volgens mij is het de hoogste tijd om de daad bij het woord te voegen en nu deze prachtige én veilige fietsenstalling te openen. Ik wens alle Amsterdamse fietsers veel fietsplezier toe.

Dank u wel.