Vereniging Natuurmonumenten


Natuurlessen in grintenbosch gaan weer van start 26-09-2005

Les in de natuur
Vanaf maandag 3 oktober gaat het educatieve programma voor groepen 2 en 4 voor het tweede jaar in het Grintenbosch van start. Alle 15 basisscholen van Haaksbergen zijn aangeschreven om een les in de natuur te volgen. De begeleiding is in handen van gidsen van IVN Haaksbergen en vrijwilligers van Vereniging Natuurmonumenten (eigenaar van het bos). Sinds oktober 2004 biedt Natuurmonumenten samen met het IVN een educatief programma voor basisscholen in Haaksbergen aan. Met succes. De meeste basisscholen zijn al met één of meer onderbouwgroepen in het Grintenbosch geweest. Voor de bovenbouw is een programma in ontwikkeling. Het streven is dat alle groepen in 2008 van het educatief programma gebruik kunnen maken.

Grintenbosch gekregen
Natuurmonumenten heeft in 2002 bijna 6 hectare van het Grintenbosch gekregen van de Stichting `Leppink-Postuma'. Zo'n vier hectare is in het bezit van de familie Jordaan gebleven, sinds circa 1850 eigenaar van het Grintenbosch. Het bos dankt zijn naam aan het grind in de bodem. Het bos werd in de tweede helft van de 19^e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Typerende elementen van die stijl zijn de statige beukenlaan, karakteristieke vrijstaande bomen, kronkelpaden en een poel. Wandelaars zijn welkom. Voor bezoekers met een hond is, in verband met de natuurlessen, een speciale route aangegeven.

Natuurmonumenten bestaat 100 jaar

Vereniging Natuurmonumenten bestaat dit jaar 100 jaar. Anno 1905 begon het met een reddingsactie voor het Naardermeer door Jac. P. Thijsse en E. Heimans. Er is in die honderd jaar veel bereikt. Natuurmonumenten heeft nu meer dan 350 natuurgebieden in beheer, met een totale oppervlakte van meer dan 180.000 voetbalvelden. Daardoor kunnen we in ons land nog steeds volop van natuur genieten. Ook dicht bij huis. In Overijssel beheert Natuurmonumenten 31 gebieden. In Overijssel was Buurserzand het eerste natuurmonument. 76 jaar geleden, in 1929 schonk mevrouw Edwina van Heek het natuurgebied (toen 311 ha) aan Natuurmonumenten. Inmiddels is het gebied 440 ha.en kunnen we tevreden constateren dat de natuurwaarden van de natte heide in Zuid-Twente onveranderd groot zijn.

Voor nadere informatie...

... kunt u contact opnemen met Hans Gronert , boswachter Zuid-Twente 053 - 428 15 27 of 06 - 549 853 14 of Mimi v.d. Berg, coördinator grintenbosch, 053 - 572 31 28.