GAIA

gaia vestigt aandacht parlement op werelddierendag met affiches in toiletten kamer en senaat

blitzactie in urinoirs federaal parlement vraagt strengere straffen wegens dierenmishandeling 'neem tenminste tijd van plaspauze om aan lot dieren te denken'

3 oktober 2005 Persbericht © GAIA

Geen alledaags plaatje vandaag in de toiletten van het Federaal Parlement. De alom bekende vliegjes die in de urinoirs kleven, verving GAIA door stickers van koeien, varkens, kippen en zeehonden. 'Verdienen dieren niet meer respect?' hing 'wit op zwart' boven de urinoirs. GAIA bracht affiches met deze boodschap op ooghoogte aan. De bedoeling is dat er in tegenstelling tot de afbeelding van het vliegje NIET op de afbeeldingen met dieren geplast wordt. Want dat zou getuigen van weinig respect voor dieren.

GAIA hoopt op die manier dat de federale verkozenen van het land dan toch tenminste de tijd van een plaspauze zullen nemen om er aan te denken dat ook dieren veel meer respect verdienen. De meeste parlementariërs staan nauwelijks of nooit stil bij het schrijnende lot van mishandelde en verwaarloosde dieren. En dat moet dringend veranderen, vindt GAIA. De actie vindt plaats daags voor Werelddierendag, de aanleiding voor GAIA om aan de parlementairen te vragen de straffen wegens dierenmishandeling strenger te maken. De strengste straffen nu zijn 3 maanden gevangenis en een geldboete van ongeveer 5.000 euro. GAIA wil dat de straffen opgetrokken worden tot minimum 6 maanden en maximum 2 jaar gevangenisstraf en geldboetes tot 25.000 euro.
Senator Ludwig Vandenhove (SP.A) demonstreerde door zijn aanwezigheid zijn steun aan de actie. Ook Thierry Giet (PS) liet GAIA weten dat hij de actie zeer genegen is. Ook aanwezig waren Christine Defraigne (MR), gemeenschapssenator Margriet Hermans (VLD) en kamerlid Magda De Meyer (SP.A). Zij wilden door hun aanwezigheid onderstrepen dat vooral hun mannelijke collega's het dierenleed ernstiger zouden moeten nemen.
GAIA hoopt met deze actie meer politici wakker te schudden om rechten voor dieren na te streven. Ook dieren verdienen doeltreffende wetten die hen echt beschermen en die de overheid doet naleven. De affiches én de stickers zullen de komende dagen in honderden urinoirs in concertzalen, horecagelegenheden, openbare instellingen, ... in verschillende Belgische steden aangebracht worden. Deze campagne werd ontwikkeld door het reclamebureau Duval Guillaume Brussels.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be