Kenniswerkers moeten makkelijker Nederland in kunnen

D66

D66 heeft er de afgelopen jaren hard aan getrokken om te zorgen dat het kabinet met een kenniswerkersregeling kwam zodat buitenlandse werknemers hier makkelijker terecht kunnen.

En er is in dat opzicht ook veel bereikt: er is sinds 1 oktober 2004 1 loket gemaakt voor kenniswerkers en veel van de obstakels waar bedrijven en kenniswerkers tegenaan liepen zijn weggenomen. Inmiddels is ook de WAV aangepast zodat werknemers die vanuit het buitenland gedetacheerd worden ook minder lange procedures hoeven te doorlopen.

Maar dat wil niet zeggen dat het nu ideaal geregeld is. We krijgen nog te veel signalen uit de praktijk dat het nog steeds lastig is voor bepaalde groepen om (op tijd) toegang tot Nederland te krijgen.

Buitenlandse kennisintensieve bedrijven die zich in Nederland willen vestigen kunnen geen gebruik maken van de kennismigrantenregeling omdat ze geen betalingshistorie (bij bijvoorbeeld de belastingdienst) hebben. Dat zou betekenen dat deze bedrijven Nederland maar beter niet als vestigingsplaats kunnen kiezen en dat kan nooit de bedoeling zijn van deze prachtige nieuwe regeling.

En de uitvoering is nog steeds niet georganiseerd rondom de bedrijven en de kennismigranten zelf. We moeten mensen het gevoel geven dat ze welkom zijn en dat Nederland blij is dat ze hier willen werken en studeren. Maar in de praktijk ligt dat anders. Zo moeten kennismigranten na een telefonische afspraak een sticker in Rijswijk gaan halen alvorens ze mogen werken en salaris ontvangen. Waarom hanteren we niet een overbruggingsperiode van een maand zodat mensen wel direct aan het werk kunnen en ruim de tijd hebben om hun sticker te halen?

Buitenlandse studenten moeten hun leges in het land van herkomst betalen maar dat kan niet met een creditcard. Vervolgens is het in veel landen bijna onmogelijk om binnen 30 dagen te betalen en dat wordt weer gezien als een vormfout die veel vertraging oplevert.

Daarnaast worden veel papieren onnodig of dubbel opgevraagd. Waarom moet een kennismigrant een gecertificeerde geboorteakte overleggen? Waarom is het niet genoeg om een werkgeversverklaring, pasfoto's en een kopie van hun paspoort te overleggen? De gemeenten vragen voor inschrijving in de GBA vaak nog meer documenten dan de IND voor het MVV en de verblijfsvergunning. Waarom gaan de gemeenten het controlerende werk van de IND nog een keer overdoen? Waarom is een paspoort met verblijfsvergunning niet genoeg?

Uit een enquête die onlangs is gehouden onder de vele buitenlandse werknemers bij internationale fora in Den Haag bleek dat ze hun plaatsing in Nederland negatief ervaren vanwege alle bureaucratie en het gevoel van niet welkom zijn dat daardoor gegeven wordt.

De bottomline is: er heerst enorm veel wantrouwen jegens studenten, kennismigranten en hun werkgevers. De IND is geneigd om ieder dossier zeer kritisch tegen het licht te houden met een negatieve grondhouding. Zo is onlangs een aankomend student aan het University College Utrecht afgewezen omdat de ambassade een onderzoek heeft uitgevoerd waaruit blijkt dat de inkomens- en vermogenspositie van de familie het niet mogelijk maken om de kosten voor een UCU-studie te dragen. Er wordt een vermoeden geuit dat X niet zal gaan studeren maar in "Schengen" zal verdwijnen en dus wordt negatief geadviseerd over het verstrekken van een visum. Maar de student heeft de zware selectieprocedure (waarin veel aandacht voor motivatie) doorlopen en UCU heeft op tijd de volle 4000 euro voor het eerste semester ontvangen. Het kan er bij de IND blijkbaar niet in dat mensen bereid zijn grote offers te brengen voor een opleiding en dat misschien de hele vriendenkring en familie wel jaren heeft gespaard om deze jongen te kunnen laten studeren.

D66 verwacht van de regering een pro-actieve houding om ook deze uitvoeringsproblemen op te lossen. Kennismigranten moeten het gevoel krijgen welkom te zijn in Nederland en niet klem komen te zitten tussen allerlei uitvoeringskwesties die vervolgens als hun probleem worden beschouwd door de overheid. Dat is niet zo: het is ons probleem want wij hebben er baat bij dat deze mensen snel aan de slag kunnen en dat Nederland van de reputatie als ongastvrij land voor buitenlandse werknemers en studenten afkomt.

3-10-2005 14:39