Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Parkeergarages weren autokrakers met collectief toegangsverbod

(3 oktober)

Vijf parkeergarage-exploitanten in Den Haag zijn op 28 september gestart met een collectief toegangsverbod voor autokrakers en overlastgevers in parkeergarages.
Met deze maatregel weren zij met één verbod autokrakers en overlastgevers uit alle aangesloten parkeergarages in de Haagse Binnenstad. De exploitanten willen hiermee het aantal auto-inbraken en diefstal van autos terugbrengen en de veiligheid in de parkeergarages verbeteren. De Haagse parkeergarages hebben met deze aanpak de primeur in Nederland. Het collectief toegangsverbod parkeergarages is een actiepunt uit het Keurmerk Veilig Ondernemen Binnenstad.

Autokrakers en overlastgevers ontvangen bij een eerste vergrijp een waarschuwingsbrief van de parkeergaragehouder. Het collectief toegangsverbod leggen zij op wanneer zij de autokraker of overlastgever voor een tweede maal aanhouden. Hij of zij mag dan 1 jaar niet in de deelnemende parkeergarages komen. Komt de autokraker of overlastgever toch in één van de parkeergarages dan kan de deelnemende exploitant aangifte doen van huisvredebreuk. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden of een geldboete van 4.500. De deelnemende parkeergarages zijn herkenbaar aan stickers bij de ingang(en) van de garages. Een lijst met deelnemende parkeergarages staat op www.denhaag.nl/veilig en is af te halen bij het gemeentelijk ContactCentrum op het Stadhuis.

In 2004 was het aantal auto-inbraken in parkeergarages in de Haagse Binnenstad 760. Door een stevige aanpak van veelplegers zal dat aantal in 2005 fors lager uitvallen. Met het collectief toegangsverbod parkeergarages wordt bovendien de samenwerking met ondernemers geïntensiveerd. Kennisdeling tussen ondernemers en politie over overlastgevers zorgt naar verwachting voor nog meer winst in de jacht op de draaideurcrimineel. Vrijwel alle garages in de Haagse Binnenstad nemen deel aan het initiatief.

Eerder dit jaar voerden ondernemers op de Grote Markt en Grote Marktstraat met succes een collectief winkelverbod in voor winkeldieven en overlastgevers. Zowel dit collectief winkelverbod als het collectief toegangsverbod parkeergarages zijn actiepunten uit het Keurmerk Veilig Ondernemen Binnenstad. Dit is een samenwerkingsverband van gemeente, politie en ondernemers. Het Keurmerk Veilig Ondernemen is bedoeld om gezamenlijk de veiligheid in winkelgebieden structureel aan te pakken en te verbeteren. Meer informatie: www.binnenstad-denhaag.nl.

Veiligheidsplan
Het Keurmerk Veilig Ondernemen maakt onderdeel uit van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met 25 procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden.