Gemeente Exaten


Het herindelingsvoorstel is naar de Tweede Kamer gestuurd

Dezer dagen werd bekendgemaakt dat Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het standpunt van het Kabinet over de gemeentelijke herindeling heeft verstuurd aan de Tweede Kamer. Dat wil zeggen dat het Kabinet het eens is geworden over hoe de herindeling er moet gaan uitzien. Het Kabinet stelt nu voor om de herindeling zo vast te stellen zoals de Provincie het heeft voorgesteld en wel ingaande 1 januari 2007.
Voor onze gemeente betekent het dat het voorstel om Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer, samen te voegen tot één gemeente, door het kabinet is overgenomen.

Nu is de Raad van State aan zet. De juridische deskundigen van de Raad van State moeten aangeven of zij bezwaren zien in het wetsvoorstel van het kabinet om onze vier gemeenten samen te voegen. Daarna doet de Tweede Kamer een uitspraak.Zij moeten aangeven of ze dat Kabinetsvoorstel aannemen dan wel verwerpen of misschien aanpassen. Het besluit dat nu door het Kabinet is genomen is dus een verdere stap op weg naar de fusie van de vier gemeenten.
Als het voorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen gaat het nog naar de Eerste Kamer. Die zal dan niet meer inhoudelijk over dat voorstel praten maar alleen aangeven of ze ermee instemmen of niet.

Als de Tweede Kamer van mening is dat er wijzigingen moeten worden aangebracht dan kan ze dat door middel van moties of amendementen doen.
Duidelijkheid over de vraag of het met de fusie ook echt zo doorgaat zoals door de provincie is voorgesteld is er dus nog niet. Insiders zien dit besluit wel als een gunstig teken. Na de Provincie is immers nu ook het Kabinet akkoord met het voorstel en dat geeft hoop.

In de brief die de Minister hierover aan de Kamer heeft gestuurd is nog sprake van de naam Heythuysen, als naam voor de nieuwe gemeente. De vier gemeenteraden samen zullen er echter voor zorgen dat de naam, die wij uiteindelijk voor de nieuwe gemeente willen kiezen (zie ook de publicatie daarover in de Streekbode van vorige week), tijdig bij het Ministerie zal worden doorgegeven. Die naam zal dan in de officiële wet tot fusie van de vier gemeenten, worden gehanteerd.

Dit besluit van de Minister betekent tevens dat de gemeenteraadsverkiezingen, die oorspronkelijk gepland stonden voor maart 2006, verplaatst worden naar november 2006.

Van de voortgang over de herindeling blijven wij u op de hoogte houden.