Gemeente Son en Breugel


Vernieling van klimop in het openbaar groen

We hebben de afgelopen weken geconstateerd dat in t Harde Ven diverse klimopstruiken door onbekenden zijn vernield. De stammen van de klimop in ca. 20 bomen zijn doorgezaagd.
We hadden er bewust voor gekozen om de klimop in deze bomen te laten groeien, omdat dit een sierwaarde heeft voor de wijk. Tevens is klimop een waardevolle plant voor vele insecten. Wij hebben onze gemeentelijke toezichthouders gevraagd extra aandacht te besteden aan deze problematiek om zo een einde te maken aan deze vernielingen.

Klimop is volgens sommigen schadelijk, volgens anderen weer niet. Over de klimop bestaan dus nogal wat misvattingen.

* Kan het kwaad als er klimop in een boom groeit

Klimop is een klimplant die de boom gebruikt om naar het licht toe te groeien. Klimop hecht zich met hechtwortels aan de boom. Deze hechtwortels dienen enkel als houvast. Het is dus niet zo dat de klimop sappen uit de boom haalt. De klimop haalt haar voedsel zelf uit de bodem. Zomereiken blijken zelfs beter te groeien als ze met klimop begroeid zijn. Klimop wurgt de boom ook niet (sommige klimplanten doen dat wel).De klimop is dus niet parasitair en zal de boom geen directe schade toebrengen.

* Veel dieren profiteren van klimop

Klimop heeft weinig opvallende bloemen maar omdat ze zo laat in het jaar bloeien zijn ze voor insecten van grote betekenis. In klimop kunnen prima vogels nestelen, en in de winter vinden ze er bessen om te eten. Kortom deze plant biedt tal van dieren en insecten een onderkomen.
Ons beleid

Een boom kan bij stam of takbreuk, of bij omvallen schade toebrengen. De eigenaar heeft volgens de wet een zorgplicht. Bomen met een verhoogde gevaarzetting (verkeersdrukte, toestand van de boom etc.) moeten systematisch worden gecontroleerd. Het mag duidelijk zijn dat wij een boom die begroeid is niet goed kunnen controleren.Als een klimplant te zwaar is geworden kunnen deze takken afbreken of teveel licht wegnemen. Ook zullen verzwakte kale bomen veel meer wind vangen door de begroeiing van de bladhoudende klimop. Dit kan leiden tot stabiliteit problemen.In deze gevallen kan het zijn wij noodzakelijk de klimop uit deze bomen snoeien of verwijderen.