Vereniging Nederlandse Gemeenten

STRIJD TEGEN RADICALISERING, COHEN EEN EUROPESE HELD

Burgemeester Cohen is door Time Magazine uitgeroepen tot een van de Europese helden van 2005. De burgemeester kreeg de eervolle titel voor zijn optreden na de moord op Theo van Gogh. Direct na de moord heeft de burgemeester aangegeven keihard te zullen optreden als daar aanleiding voor is, maar ook de dialoog aan te gaan. Tevens riep hij op om de gevoelens van angst en haat onder de bevolking jegens elkaar om te buigen naar vertrouwen.

Time Magazine is van mening dat door het optreden van Cohen, ondanks de oplopende spanningen, nauwelijks aanvallen op moslims plaats vonden in Amsterdam.

Minister Donner schreef in zijn nota Radicalisme en radicalisering dat gemeenten een hoofdrol te vervullen hebben bij het tegengaan van radicalisme. Donner legt het initiatief voor een succesvolle aanpak van radicalisering, in het bijzonder van moslimradicalisme en potentieel rechts-extremisme, bij de gemeenten. Donner is van mening dat gemeenten de regie moeten gaan voeren over het nemen van maatregelen.

Het optreden van Cohen eind vorig jaar is hier een voorbeeld van en heeft dus internationaal de aandacht getrokken. Wilt u ook weten wat het ledenpanel van de VNG heeft gezegd over de rol van de gemeenten bij het aanpakken van radicalisering? Hier kunt u het nalezen.