Fontys


Juridische Hogeschool Avans-Fontys en Universiteit Maastricht sluiten baanbrekend convenant

Op maandag 26 september hebben de directeur van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys, Gerard Hupperetz, en decaan van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht, prof. Aalt Willem Heringa, een samenwerkingsconvenant getekend. De inhoud van het convenant is baanbrekend in het licht van de moeizame discussies tussen de HBO-Rechtenopleidingen en de juridische faculteiten.

Studenten die na het hbo willen doorstuderen en die goede resultaten hebben, kunnen tijdens de HBO-Rechtenopleiding hun minor geheel aan de Universiteit Maastricht volgen, waarbij ze een grote keuzevrijheid in de samenstelling van de minor hebben. Vervolgens kijkt de faculteit marginaal naar de afstudeerscriptie. Na het behalen van de hbo-bachelordegree kunnen studenten dan direct instromen in de masters Nederlands recht en Recht, Arbeid en Gezondheid van Universiteit Maastricht in plaats van eerst een schakelprogramma te moeten volgen. Het convenant is tot stand gekomen na bestudering van het curriculum van de Juridische Hogeschool door de Maastrichtse faculteit. Eenzelfde soort convenant met de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg is in voorbereiding.

Discussie civiel effect
In de juridische wereld woedt momenteel een discussie over het zogenaamde `civiel effect'. Civiel effect is de juridische term voor de toekenning van toegang tot de togaberoepen, zoals de advocatuur en de rechterlijke macht. Het beroepsveld, zoals bijvoorbeeld de Orde van Advocaten, bepaalt of een studie civiel effect krijgt toegekend. Studenten die zo'n studie afronden krijgen dan toegang tot dat specifieke deel van het beroepsveld. Tot nu toe wordt aan studenten die een hbo-bachelor en daarna een universitaire masteropleiding doorlopen, geen civiel effect toegekend. De commissie Hoekstra heeft inmiddels het niveau van de HBO-Rechtenopleidingen onderzocht en daarbij bekeken of het civiel effect ook toegekend kan worden aan studenten met een vooropleiding uit het hbo. Het advies van de commissie is nog niet bekend evenmin als de inhoud van het convenant tussen de Nederlandse Orde van advocaten en de juridische faculteiten. Duidelijk is al wel dat er ten aanzien van het civiele effect nog aanvullende eisen gesteld zullen worden, maar deze lijken oplosbaar binnen het curriculum van de Juridische Hogeschool. Het doorstroomprogramma dat nu in het convenant is vastgelegd geeft dus geen civiel effect. Afgesproken is wel dat beide partijen daar nog oplossingsgericht naar kijken.

De Juridische Hogeschool Avans-Fontys is een bijzonder samenwerkingsverband van Fontys Hogescholen en Avans Hogescholen, met een onderwijslocatie in `s-Hertogenbosch en een in Tilburg. In september startte in Tilburg de deeltijdopleiding HBO-Rechten met 86 studenten. De voltijdopleiding levert in juli 2006 de eerste Nederlandse afgestudeerden HBO-Rechten af en heeft nu een kleine 1000 studenten.