Provincie Zeeland



500ste Subsidieaanvraag Beleidsprogrammering Sociale Zorg

De provincie Zeeland heeft de 500ste subsidieaanvraag ontvangen in het kader van de Beleidsprogrammering Sociale Zorg. Binnen de Beleidsprogrammering Sociale Zorg verlenen Gedeputeerde Staten subsidie aan projecten op het gebied van zorg en sociaal beleid. De programmering kent twee subsidierondes per jaar, in april en oktober. In de oktoberronde 2005 is de 500ste aanvraag binnengekomen sinds de start van de programmering in 2000. De subsidieregeling krijgt steeds meer bekendheid en daardoor worden er meer aanvragen ingediend. De 500ste aanvraag komt van het Zeeuws-Vlaams Zorg Overleg (ZVZO) voor het project Zorg op Afroep.

Door het project Zorg op Afroep kunnen ouderen met één druk op de knop 24 uur per dag om hulp vragen. Om een dergelijke voorziening te laten slagen moeten hulpverleners wel toegang hebben tot de woning. Door het aanvragen van een subsidie in het kader van de Beleidsprogrammering Sociale Zorg wil ZVZO de woningen van cliënten voorzien van een veilig systeem waarmee hulpverleners de woning binnen kunnen komen. In het ZVZO zijn alle Zorgaanbieders in Zeeuwsch-Vlaanderen aangesloten. De resultaten van dit project kunnen ook gebruikt worden door andere zorginstellingen binnen Zeeland.

Deze subsidieaanvraag is gedaan binnen het programma Zeeland woonzorgland. Dit programma heeft tot doel het bevorderen van zelfstandig wonen van mensen met een zorgvraag. Het programma richt zich vooral op de afstemming van wonen, zorg en welzijn.

Beleidsprogrammering Sociale Zorg

In de Beleidsprogrammering Sociale Zorg zijn de doelstellingen en uitgangspunten van het provinciale zorg en sociaal beleid vertaald naar tien beleidsprogrammas rond maatschappelijke vraagstukken of themas. Deze programmas brengen kansen en bedreigingen voor dit beleid in beeld en geven aan waar de provincie Zeeland op in wil zetten. Dit met als doel het versterken van de sociale (zorg)infrastructuur in Zeeland en een volwaardige deelname van alle Zeeuwen aan de maatschappij

De provincie Zeeland wil met de Beleidsprogrammering Sociale Zorg ruimte en voorwaarden scheppen om gewenste ontwikkelingen op het gebied van sociale zorg in gang te zetten. Daarom stellen zij subsidie beschikbaar voor projecten of activiteiten die een bijdrage leveren aan de doelstellingen van het provinciaal zorg en sociaal beleid.

Subsidies

Binnen de Beleidsprogrammering kunnen drie soorten subsidies verleend worden: activiteitensubsidies, budgetsubsidies en projectsubsidies. Alle subsidies moeten passen binnen de doelstellingen van één van de tien programmas van het beleidskader. Daarnaast geldt voor projecten een aantal specifieke beleidsregels zoals: voldoende cofinanciering door derden, indien van toepassing overname van financiering na afloop van de projectperiode door derden én een gedegen projectplan en begroting. Verder wil de provincie stimuleren dat de ervaringen en opbrengsten van project worden verspreid en gebruikt. Daarom kijkt ze bij beoordeling van aanvagen nadrukkelijk naar de wijze waarop de resultaten van het project worden overgedragen.

3 oktober 2005, I. Vette, tel. 0118-631225, nr. 119/2005