FNV

Ver-zet-mail, dagblad van volhardende stakers bij Avebe

Kaderleden van FNV Bondgenoten hebben zondag de Ver-zet-mail, het stakingsdagblad bij aardappelzetmeelconcern Avebe, uitgebracht. De e-mailkrant biedt tegenwicht aan `de propaganda' van de directie. In het eerste nummer, dat onder dit bericht op te halen is, bericht de redactie onder meer over het vergeefs ronselen van werkwilligen om productielijnen te kunnen openen. De staking voor werkzekerheid ging maandag haar derde week in. Afgelopen week viel bij 148 werknemers een ontslagbrief in de bus.

Zaterdagochtend hervatte Avebe het overleg met FNV Bondgenoten "met lege handen", zoals vakbondsbestuurder Anja Dijkman het uitdrukte. "Het gesprek was een herhaling van zetten. Van hun kant is er geen enkele toenadering gekomen. We kregen het sociaal plan nogmaals uitgelegd en dat was het dan."

Volgens de bond zoekt Avebe niet serieus naar een oplossing in het arbeidsconflict. Dijkman: "Blijkbaar is het bedrijf door zijn voorraad heen. Het onthutsende is echter dat de werkgever niet de lijnen wil starten waarbij de boeren hun aardappelen aan moeten leveren. Nee, hij wil de productie van de lijnen waarbij met nog voorradig meel wordt gewerkt weer op gang brengen. Hiermee schofferen ze zowel de stakers als de boeren."

FNV Bondgenoten wil pas helpen om de lijnen op te starten als er een akkoord is gesloten. Avebe is echter niet bereid tot verder overleg. Dat betekent dat de staking onverkort doorgaat.

"We zijn uiteraard zeer teleurgesteld in de houding van Avebe. De directie zegt dat het huidige sociaal plan evenveel kost als wat wij willen, maar vervolgens is ze niet bereid in te gaan op de door ons voorgestelde oplossing. Het is voor deze werkgever gewoon een principekwestie."

Dinsdag 27 september probeerde Avebe de staking met een kort geding te breken. De rechter bepaalde echter dat de staking rechtmatig is. "We staan in ons recht als we willen staken voor werkgelegenheid. Dat heeft de rechter vandaag bevestigd", reageerde vakbondsbestuurder Dijkman op de uitspraak.

De rechter oordeelde dat Avebe zelf de schade van de staking kan bespreken als het wat inschikkelijker zou zijn naar FNV Bondgenoten toe. Dijkman was blij met die uitspraak. "Wij hebben dat zelf ook altijd aangegeven. Avebe kan op elk moment de staking laten ophouden. Door gewoon met ons in onderhandeling te gaan. We zijn daar altijd toe bereid, mits binnen de kaders van ons ultimatum."

De rechter gaf verder aan dat de staking geen exorbitante schade aan de aardappelboeren toebrengt. De beschuldiging van Avebe dat de stakers zich schuldig maken aan intimidatie en blokkades, vond hij niet aannemelijk gemaakt.

FNV Bondgenoten eist dat Avebe 148 ontslagaanvragen intrekt. Ook wil de bond dat Avebe zijn eindbod voor een sociaal plan intrekt en een nieuw plan met de bond overeenkomt.

Avebe kondigde in april dit jaar een ingrijpende reorganisatie aan, die driehonderd mensen hun baan gaat kosten. FNV Bondgenoten zet grote vraagtekens bij de omvang van de operatie. Volgens de bond kan de personeelsreductie plaatsvinden zonder dat mensen gedwongen in de WW belanden.
Attachments:
ver-zet-mail.DOC