FNV

Ontslagakkoord haalt angel uit conflict bij Philips Lighting Vitrite

De aangekondigde staking bij Philips Lighting Vitrite in Middelburg gaat donderdag niet door. FNV Bondgenoten heeft een akkoord gesloten over ontslagbescherming van twee jaar na de sluiting van een deel van de fabriek. Die kost ruim honderd van de 226 banen.

Donderdag staat bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam de zaak op de rol die de ondernemingsraad tegen de directie heeft aangespannen. Het is nog niet bekend of de or zijn zaak doorzet nu de vakbond een akkoord heeft gesloten.

Begin juli besloten de vakbondsleden tijdens een actie buiten het bedrijf - tevens stakingsvergadering - om het werk neer te leggen op de dag dat de ondernemingsraad naar Amsterdam zou gaan. Vorige week liep een informeel overleg van de vakbonden met de directie echter al snel uit op onderhandelen. "De werkgever wilde een deal", vertelt vakbondsbestuurder Joke Hubert.

Het diepgaande conflict ontstond nadat een werknemer op het intranet van het bedrijf een geheim rapport ontdekte. Daarin stond dat al in
2003 was besloten om in 2005 twee van de drie afdelingen definitief te sluiten. Hubert: "We hadden toen net een akkoord gesloten over een reorganisatie met de belofte dat dit het einde van het verhaal zou zijn. Maar blijkbaar wist de directie toen al meer. Dan heb je wel het gevoel flink belazerd te worden. Hadden de mensen geweten hoe de vlag ervoor stond, dan hadden ze twee jaar geleden al kunnen beginnen met solliciteren."

Philips geeft niet toe schuldig aan misleiding, maar laat het er verder bij door een goed sociaal plan aan te bieden. FNV Bondgenoten eiste een volledige ontslagvergoeding volgens de kantonrechterformule, een ontslagbescherming van twee jaar vanaf het vervallen van de functie en een vangnet voor moeilijke gevallen. "Alle drie punten hebben we binnengehaald", concludeert Hubert.

Vijftigplussers krijgen een ontslagvergoeding van 26 bruto maandsalarissen die in een staffel wordt verminderd al naar gelang het langer duurt voor een nieuwe baan is gevonden. Ze krijgen na twee jaar in elk geval zes maanden mee. Voor boventalligen tussen de veertig en vijftig jaar gaat het om maximaal twintig maandsalarissen en minimaal vier. Wie jonger dan veertig is, krijgt maximaal veertien maanden en minimaal twee.

"Dit is een goed resultaat", vindt Hubert. "Maar er is wel één minpunt. Philips biedt bemiddeling aan, maar alleen op basis van vrijwilligheid en op kosten vaan de werknemer. Normaal gesproken zou ik zo'n afspraak nooit maken. Maar hier was het geven en nemen."

Philips wil de afdelingen nog dit jaar sluiten. De productie verdwijnt naar Polen en China. Maar de ondernemingsraad overweegt nog aan de rechter te vragen twee jaar uitstel op te leggen. Alleen de afdeling Automotive, die autolampen maakt, blijft over.