Groen!

Brussel, 3 oktober 2005

Van meer dan 100.000 chemische stoffen is niet geweten welke gevolgen ze hebben op mens en milieu:

Groen! vraagt chemische industrie ware gelaat te tonen

Bart Staes Rudi Daems Groen! voerde vandaag actie voor de gebouwen van Fedichem, de federatie van de chemische nijverheid in België. Groen! vraagt dat Fedichem ermee stopt het Europese wetsvoorstel over chemicaliën REACH te ondergraven. "Als ze liever geen reglementering van gevaarlijke chemische stoffen hebben, moeten ze daar ook openlijk voor durven uitkomen," zeggen Groen!-europarlementslid Bart Staes en Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!). Europarlementslid Bart Staes stelt vandaag de brochure 'De redding van REACH' voor. Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!) lanceert een resolutie die in het Vlaams Parlement zal worden gestemd.

Morgen vindt in het Europees Parlement een belangrijke stemming plaats in de milieucommissie. Die stemming zal doorslaggevend zijn voor het verdere verloop van het debat rond REACH.

"Onder druk van de chemische industrie dreigt een aantal parlementsleden door de knieën te gaan," verklaart Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen!. "REACH, ooit het paradepaardje van de Europese milieuwetgeving, zal helemaal verwateren."

Het oorspronkelijke voorstel gaat ervan uit dat een stof alleen op de markt kan als er eerst een basisset gegevens voorhanden is. 'No data, no market', in het jargon. Dat wordt op z'n kop gezet door amendementen die nu op tafel liggen. Bedrijven zouden zelf mogen kiezen welke informatie ze doorspelen. En toegang tot de markt zouden ze sowieso krijgen. De industrie steunt die voorstellen en heeft heel wat lobbywerk verzet om parlementairen aan hun kant te krijgen.

"Nochtans heeft Fedichem in het verleden verklaard voorstander te zijn van 'no data, no market'," zegt Groen!-europarlementslid Bart Staes.

Het is echter nog niet te laat. Na de stemming van de milieucommissie in het Europees Parlement buigt in november 2005 het voltallige parlement zich over REACH. "Dan zal blijken hoe de kaarten vallen," zegt Bart Staes. "Als de bedrijfsfederaties nu in het openbaar hun steun voor een efficiënt REACH bekend maken, kan dat veel verschil maken. Als ze liever geen voorstel willen, dan moeten ze daar ook maar eerlijk en oprecht voor uitkomen".

"De chemische industrie draagt een verpletterende verantwoordelijkheid," besluit Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!). "Van de overgrote meerderheid van de 100.000 chemische stoffen op de markt zijn geen gegevens bekend over de effecten op gezondheid en milieu. Het is toch niet meer dan normaal dat een fabrikant die een stof produceert en verkoopt, ook weet wat de gezondheidsgevolgen ervan zijn. Dat is nu dus niet het geval. REACH kan daaraan verhelpen."