Gemeente Aalten


03-10-2005
Drinkwaterproject Cuzaplac opgeleverd

Een Aaltense delegatie was bij de feestelijkheden rond die oplevering aanwezig en heeft met eigen ogen kunnen zien dat het ingezamelde geld uit Nederland prima is besteed.

Drinkwaterproject Cuzaplac opgeleverd

ceremonie bij de bron

Een nieuw tappunt

Het eerste water

ceremonie bij de bron

Een nieuw tappunt

Het eerste water

Vorige week vertelden we u dat het drinkwaterproject in de Roemeense plattelandsgemeente Cuzaplac afgelopen week is opgeleverd. In dit project werk(t)en het Roemenië-comité, de gemeente Aalten en Vitens samen om de bewoners van deze Roemeense gemeente aan schoon drinkwater te helpen. Een Aaltense delegatie was bij de feestelijkheden rond die oplevering aanwezig en heeft met eigen ogen kunnen zien dat het ingezamelde geld uit Nederland prima is besteed. De feestelijke bijeenkomst startte met een religieuze plechtigheid boven op de berg bij de bron, onder een strak blauwe hemel. Twee orthodoxe priesters verzorgden hier een openluchtdienst en zegenden daarbij de bron. Voor ons was dit een bijzondere ervaring; het is goed om je zo af en toe te realiseren dat iets alledaags als schoon drinkwater helemaal niet zo vanzelfsprekend is, dat 'onze luxe' nog aan velen wordt onthouden. Na die plechtige gebeurtenis brak het feest pas echt goed los. Ter gelegenheid daarvan was een varken geslacht, hadden de vrouwen allerlei hapjes klaar gemaakt, werd tot de late uurtjes muziek gemaakt en gedanst.

Om ook in de toekomst een betaalbaar drinkwatersysteem te hebben is gekozen voor zo min mogelijk dure technische snufjes. Het systeem is eigenlijk heel eenvoudig: boven op de berg wordt het water uit enkele bronnen in een grote bak opgevangen en via een vele kilometers lange pijp naar de dorpen in het dal getransporteerd. De natuurlijke druk door het hoogteverschil maakt hierdoor dure pompen overbodig. In de dorpjes bevindt zich vervolgens ongeveer om de honderd meter een blauwe pomp, waar de bewoners hun schone drinkwater met emmers en jerrycans kunnen ophalen.
Dit basissysteem is in de toekomst eenvoudig uit te beiden. Volgend jaar wordt allereerst nog zo'n zes kilometer waterleiding in diverse zijstraatjes aangelegd; daarna volgt een eerste reeks huisaansluitingen.
Bewoners die het water 'aan huis' willen hebben moeten zo'n huisaansluiting met watermeter zelf betalen. Dit kost hun ongeveer 120, voor ons misschien een redelijk bedrag, voor mensen daar is dat het inkomen van zo'n twee maanden. Daarnaast moeten ze dan zelf ook nog iets voor hun afvalwater regelen. Omdat riolering onbetaalbaar is, wordt een netwerk van septic tanks gerealiseerd. Waar nodig zullen we hen met onze adviezen bijstaan.

Na de oplevering van dit drinkwaterproject stopt onze bemoeienis met dit deel van Roemenië niet. De president van het district Salaj (ongeveer 250.000 inwoners) waarin Cuzaplac ligt, heeft ons verteld over zijn grote problemen met zorgverlening in dit soort plattelandsdorpen. Het ontbreekt hem daar met name aan mogelijkheden voor zorgverlening aan kinderen en ouderen. En dat is absoluut noodzakelijk: zo'n 25% van de kinderen in dit soort dorpen leeft onder zeer moeilijke en risicovolle omstandigheden (alcoholisme van en mishandeling door ouders of zelfs het geheel ontbreken van (groot)ouders). Daarnaast heeft zo'n 20% van de ouderen hier geen familie en/of kinderen meer die voor ze kan zorgen. En voor deze twee zeer kwetsbare groepen - kinderen en ouderen - wil hij een keten van kleine dagcentra ontwikkelen in nog op te knappen, leegstaande (school)gebouwen. In die dagcentra kan dan ambulante zorg, eten, drinken en activiteiten aangeboden worden. Het spreekt voor zich dat de daarvoor noodzakelijke gelden (nog) niet aanwezig zijn. Ook zullen de mensen die daar de zorg moeten verlenen nog moeten worden opgeleid en getraind.
Wij hebben hem toegezegd dat we voor zijn prima ideeën hier bij Nederlandse overheden en ook in Brussel projecten zullen indienen en zullen proberen fondsen te werven. Hiervoor zijn in het kader van toekomstige toetreding van Roemenië tot de EU (beperkte) mogelijkheden. Ondertussen hebben we de toezegging van enkele regionale zorginstellingen dat zij willen meedenken en -doen bij de ontwikkeling en uitvoering van dit soort projecten. Ongetwijfeld zullen we in de toekomst bij een grote inzamelactie ook weer een beroep op de bevolking van Aalten en Dinxperlo doen. We hopen dat dat net zo succesvol zal zijn als bij het nu gerealiseerde drinkwaterproject.