Ingezonden persbericht


Uitnodiging

Borstvoeding altijd & overal

Presentatie nieuwe borstvoedingscijfers én aftrap eerste beeldmerk Voeden kan hier

Het Voedingscentrum nodigt u uit voor een bijzondere start van de WereldBorstvoedingWeek. Maandag 3 oktober worden nieuwe borstvoedingscijfers 2005 gepresenteerd. U verneemt dan ook of er al effecten van de campagne zichtbaar zijn. De cijfers zijn afkomstig uit een grootschalig onderzoek van TNO Kwaliteit van Leven, in opdracht van de Stichting Zorg voor Borstvoeding. De resultaten van het onderzoek worden aangeboden aan het ministerie van VWS, opdrachtgever van de campagne Borstvoeding verdient tijd van Voedingscentrum en Stichting Zorg voor Borstvoeding.

Ook zal actrice Isa Hoes het eerste beeldmerk Voeden kan hier aanbrengen op de deur van pannenkoekenboerderij t Sonnetje.

t Sonnetje is hiermee de eerste horecagelegenheid in Nederland die aan moeders nadrukkelijk aangeeft dat zij welkom zijn om hun baby borstvoeding te geven.

De Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants, onderdeel van Koninklijk Horeca Nederland, ondersteunt het beeldmerk Voeden kan hier . Daarin staan zij niet alleen. Ook dierenpark Amersfoort, restaurants van McDonald s Nederland en tal van zorginstellingen zullen het beeldmerk gaan voeren. De deelnemende organisaties komen in de database www.voedenkanhier.nl . In deze database kunnen moeders die een dagje op stap gaan met hun baby, opzoeken waar zij zonder problemen hun kind de borst kunnen geven. Dit verlaagt voor moeders de drempel om hun kind buitenshuis te voeden.

Graag zien wij u op maandag 3 oktober tijdens de bijeenkomst Borstvoeding altijd & overal !

Karen van Drongelen, Voedingscentrum

Manager Campagne Borstvoeding verdient tijd

Bijlagen


· programma


· achtergrondinformatie


· aanmeldingsformulier

Programma bijeenkomst Borstvoeding altijd & overal , maandag 3 oktober 2005

10.30 uur Ontvangst met koffie & thee

11.00 uur Welkom

Jacqueline Vink, manager afdeling Communicatie van het Voedingscentrum

11.05 uur Welke veranderingen laten de nieuwe borstvoedingscijfers zien?

Caren Lanting, Ko van Wouwe, (kinder)arts-onderzoekers bij TNO Kwaliteit van Leven

11.15 uur Aanbieden van de nieuwe borstvoedingscijfers door Sanny van Ginkel van de Stichting Zorg voor Borstvoeding aan het ministerie van VWS. De heer Ir. Hans de Goeij, Directeur-Generaal Volksgezondheid, geeft een reactie op de cijfers en een toelichting op het borstvoedingsbeleid van VWS

11.30 uur Wat is de stand van zaken bij de certificering van gezondheidszorginstellingen?

Sanny van Ginkel, beleidsmedewerker Stichting Zorg voor Borstvoeding

11.35 uur Wat is de rol van het beeldmerk Voeden kan hier in de campagne Borstvoeding verdient tijd ?

Karen van Drongelen, projectmanager Voedingscentrum

11.45 uur Waarom ondersteunt de Vereniging Erkende Pannenkoekenrestaurants het beeldmerk Voeden kan hier ?

Imke Sonneveld, voorzitter Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants (aangesloten bij Koninklijk Horeca Nederland)

11.50 uur Hoe zet Isa Hoes zich in voor de campagne Borstvoeding verdient tijd ?

12.00 uur Isa Hoes brengt het eerste beeldmerk Voeden kan hier aan

Aansluitend lunch met mogelijkheid om met sprekers en moeders die borstvoeding geven te spreken

Locatie

Pannenkoekenboerderij t Sonnetje

Korte buurt 15

3155 EG MAASLAND

Kijk voor een routebeschrijving op www.sonnetje.nl.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 29 september 2005 met bijgevoegd formulier, per fax of via e-mail. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging.

Inlichtingen

Voor meer informatie over de bijeenkomst Borstvoeding altijd & overal kunt u contact opnemen met Karen van Drongelen, drongelen@voedingscentrum.nl, (070) 306 88 93 of Carolien Petit, petit@voedingscentrum.nl, (070) 306 88 18. De pers kan terecht bij Arjan Huijsmans, huijsmans@voedingscentrum.nl en (070) 306 88 65.

Achtergrondinformatie

Informatie op www.voedingscentrum.nl in het kader van Borstvoeding altijd & overal

Op de site van het Voedingscentrum is informatie te vinden over:


· De campagne Borstvoeding verdient tijd ;


· De gezondheidseffecten borstvoeding voor moeder en kind.

Op de site www.zvb.borstvoeding.nl van de Stichting Zorg voor Borstvoeding is informatie te vinden over certificering van zorginstellingen en trends in de borstvoedingscijfers vanaf 1996.

Beeldmerk Voeden kan hier

Borstvoeding is zonder meer de beste voeding voor baby's. Daarom wordt aanbevolen minimaal zes maanden borstvoeding te geven. Om het moeders makkelijk te maken om hun kind te voeden, ook als zij op pad zijn, heeft het Voedingscentrum het beeldmerk Voeden kan hier ontwikkeld. Horecaondernemingen, attractieparken, winkelketens, maar ook musea, bibliotheken of gezondheidszorginstellingen maken met het beeldmerk duidelijk dat zij positief staan tegenover borstvoeding. Bovendien laten zij zien dat moeders óók welkom zijn als zij hun baby de borst willen geven.

Database Voeden kan hier

Bedrijven en instellingen die het beeldmerk gebruiken of op een andere manier laten zien dat borstvoedende moeders welkom zijn, worden geregistreerd in een database. Hiermee kunnen moeders eenvoudig nagaan waar zij terecht kunnen. Dit kan vanaf 3 oktober (de start van de WereldBorstvoedingWeek) op www.voedenkanhier.nl of via de site van het Voedingscentrum.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezond en veilig eten.

Stichting Zorg voor Borstvoeding

De stichting Zorg voor Borstvoeding (ZvB) is in 1996 opgericht door UNICEF Nederland om het internationale borstvoedingsprogramma Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI) van de WHO en UNICEF ook in ons land uit te voeren. De Tien vuistregels voor het welslagen van borstvoeding vormen de basis van dit programma; ze hebben betrekking op goede begeleiding tijdens de kraamtijd. Voor de periode daarna zijn de Zeven stappen voor ondersteuning van borstvoeding in de JGZ ontwikkeld. De stichting Zorg voor Borstvoeding geeft informatie over deze uitgangspunten, ondersteunt bij de implementatie en kan beleid en werkwijze van de instellingen toetsen aan de WHO/UNICEF criteria. Een positief resultaat leidt tot het UNICEF Zorg voor Borstvoeding certificaat.

De activiteiten van de Stichting Zorg voor Borstvoeding maken onderdeel uit van de campagne Borstvoeding verdient tijd .

AANMELDINGSFORMULIER

Ja, ik kom naar de bijeenkomst Borstvoeding altijd & overal van het Voedingscentrum op maandag 3 oktober 2005

Organisatie:

Naam:

Voorletters:

Voornaam:

Adres:

Plaats:

en/of

E-mail:

Dit formulier graag vóór 30 september retourneren

Per fax: Voedingscentrum

t.a.v. Majela Rijna

(070) 350 42 59

Per post: Voedingscentrum

t.a.v. Majela Rijna

Antwoordnummer 352

2508 VD Den Haag

E-mail: borstvoeding@voedingscentrum.nl