MINVROM: Rijksgebouwendienst renoveert Paleis op de Dam

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Maandag 3 oktober 2005 start de renovatie van het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Dit is noodzakelijk omdat het paleis, sinds de laatste grootscheepse renovatie in 1965, op een aantal punten sterk verouderd is. Ook het asbest in het pand zal verwijderd worden. De renovatie wordt afgerond in de zomer van 2008. Het project wordt uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst en gaat naar schatting 69 miljoen euro kosten.

Het uit 1648 daterende gebouw wordt zowel functioneel als technisch aangepast aan de eisen van deze tijd. Na de renovatie is het paleis weer optimaal geschikt voor officiële ontvangsten en publieke openstellingen. De beveiliging wordt aan de huidige eisen aangepast en de verouderde technische installaties worden vervangen. De gevel, de monumentale zalen en de aanwezige kunst in het gebouw ondergaan in dit stadium nog geen restauratie.

Het paleis is tijdens de uitvoering van de renovatie gesloten. De inventaris (zoals de kunst) is door de Rijksgebouwendienst voor deze periode ergens anders ondergebracht. Mogelijke hinder op de Dam, aan de Nieuwezijds Voorburgwal, de Paleisstraat en de Mozes en Aäronstraat door aan- en afvoer van bouwmateriaal en het plaatsen van bouwketen zal zoveel mogelijk worden beperkt.




Ministerie van VROM