Gemeente Arcen en Velden


Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Maaswerken

P E R S B E R I C H T

Onderzoek naar explosieven in de Maas tussen Venlo en Arcen

Maastricht, 29 september 2005 - De Koninklijke Marine onderzoekt vanaf maandag 3 oktober de bodem van de Maas tussen Venlo en Arcen op aanwezigheid van explosieven. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat Maaswerken. Het onderzoek maakt deel uit van de voorbereidingen van de verdieping van de Maas die vanaf 2011 tussen Venlo en Arcen plaatsvindt.

Afgelopen voorjaar heeft de Explosieven Opruimingsdienst een bureaustudie uitgevoerd, waarbij ook tips van omwonenden zijn nagetrokken. Dit heeft geleid tot een aantal locaties waar zich mogelijk niet ontplofte projectielen uit de Tweede Wereldoorlog bevinden. Deze locaties worden volgende week vanaf een vaartuig van de Koninklijke Marine nader onderzocht. Het onderzoek zal ongeveer een week in beslag nemen.

De verdieping van de Maas, waar dit explosievenonderzoek aan voorafgaat, is een van de maatregelen die Rijkswaterstaat Maaswerken komende jaren uitvoert. Daarmee krijgt de rivier meer ruimte, zodat het Maasdal beter beschermd wordt tegen overstromingen.

Rijkswaterstaat Maaswerken is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Provincie Limburg. RWS Maaswerken verzorgt de planvorming en uitvoering van de deelprojecten Zandmaas/Maasroute (Maastricht-Den Bosch/Nijmegen) en Grensmaas (Maastricht-Roosteren).

Dit persbericht is ook op te vragen via de internetsite www.maaswerken.nl