Campina

Campina opent vernieuwde productiefaciliteit op Europese schaal

Investering van Euro 80 miljoen in het Belgische Aalter laat een gewone fabriek uitgroeien tot een hypermoderne productielocatie voor Europese markt en daarbuiten

In lijn met haar groeistrategie opent Campina, één van Europas toonaangevende zuivelondernemingen, vandaag in het Belgische Aalter een volledig vernieuwde productiefaciliteit. De opening wordt verricht door B.C. Jansen, lid van de Hoofddirectie van Campina, in aanwezigheid van de Belgische Vice Premier J. Vande Lanotte en de burgemeester van Aalter (tevens Parlementslid) P. De Crem. Campina beschikt hiermee over een hypermoderne productielocatie die voor Europa en daarbuiten lang houdbare zuivelproducten produceert. Campina investeerde ongeveer Euro 80 miljoen in de locatie; in onder meer een ingrijpende vernieuwing en uitbreiding van de productie-capaciteit alsook een compleet nieuw automatisch magazijn van 10.000 m2. Het bedrijf in Aalter is in staat om jaarlijks 275 miljoen eenheden (UHT-flessen) van de band te laten rollen en biedt in totaliteit werkgelegenheid aan ongeveer 500 mensen.

Om onderscheidend te kunnen opereren in haar markten investeert Campina op diverse manieren in innovatie. Dat betekent niet alleen het vrijmaken van middelen voor productontwikkeling Campina heeft een internationaal team van ongeveer 200 medewerkers op het gebied van R&D/QA maar ook investeringen in zowel apparatuur alsook het vergaand verbeteren van productieprocessen en logistieke systemen. De investering in België valt in de laatste categorie en positioneert Aalter als één van Campinas toonaangevende productiefaciliteiten in Europa.

Campina heeft in vele Europese landen een ijzersterke positie met zuiveldranken als Campina Yazoo en Campina Yogho Yogho, maar ook met diverse soorten melk, yoghurtdrinks, melkdranken, room culinair, en dergelijke. Al deze producten kunnen in Aalter worden geproduceerd. Ook de zogeheten out of home markt (zoals benzinestations en bedrijfsrestaurants) wordt door Aalter
bediend.

De aanpak in Aalter bevestigt onze prioriteit voor marktgroei door innovatieve zuivel in Europa. En het onderstreept dat we bereid zijn om te investeren om die ambitie waar te maken, zegt B.C. (Bert) Jansen, lid van de Hoofddirectie van Campina, over de door hem geopende productie-faciliteit. Een marktleider als Campina moet snel blijven anticiperen. We zijn met onze producten kind aan huis bij miljoenen consumenten en dat willen we zo houden. En dus reageren we snel op veranderende behoeften. Aalter is daarbij een onmisbare schakel, want de locatie is tot veel in staat. Zo levert het bedrijf hoogwaardige basiszuivel alsook specialiteiten. Kortom: Aalter is één van onze toppers in Europa.

Dankzij de investeringen van Euro 80 miljoen verspreid over een aantal jaren is de productiefaciliteit in Aalter in een redelijk korte tijd gegroeid van een relatief eenvoudige zuivelfabriek tot een strategische productielocatie op Europese schaal. Onderdeel van het nieuwe Aalter is een nieuw magazijn van 10.000 m2 voor de opslag van zuivelproducten, klaar voor distributie door heel Europa en daar buiten. Daarnaast kreeg Aalter een nieuwe productiefaciliteit voor 275 miljoen eenheden (UHT-flessen) per jaar. Aalter biedt in totaliteit onderdak aan ongeveer 500 medewerkers.

De productiefaciliteit in Aalter maakt onderdeel uit van de nieuw gevormde groep Consumer Products Europe (CPE). Deze groep CPE gaat van start op 3 oktober a.s. en staat voor de bundeling van de zogeheten Witte Groepen oftewel Campina Nederland, Campina Duitsland en Campina International. Deze bundeling van Wit (basiszuivel producten, desserts, zuiveldrinks) is Campinas krachtige antwoord op de steeds internationaler wordende positie van Europese handelspartners en de verscherpte Europese concurrentie. Ook biedt de nieuwe structuur optimale mogelijkheden tot schaalvergroting en versnelling van internationale productinnovaties.

De commerciële activiteiten van Campina worden vanaf oktober ontplooid door drie groepen: Consumer Products Europe (de samengevoegde Witte Groepen), Cheese and Butter, en Industrial Products.