Provincie Limburg

Reizende tentoonstelling Oorlogskind in Gouvernement aan de Maas Commissaris van de Koningin L. Frissen opent op maandag 3 oktober 2005

om 16.00 uur de tentoonstelling Oorlogskind in het Gouvernement aan de Maas te Maastricht.
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft in het kader van 60 jaar bevrijding deze tentoonstelling samengesteld. Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provinciale overheden, maakt de tentoonstelling een reis langs de twaalf Nederlandse provincies. Van 29 september tot en met 25 oktober is de expositie te bezichtigen in Maastricht.

Elk kind dat een oorlog meemaakt, beleeft die oorlog vanuit zijn of haar plekje.
In Oorlogskind staan de persoonlijke geschiedenissen van twaalf kinderen uit de jaren 1940 tot 1945 centraal. Ieder oorlogskind heeft een eigen verhaal en eigen ervaringen die zijn gekleurd en bepaald door de oorlogssituatie. Aan de hand van deze unieke verhalen brengt de tentoonstelling de historische context van Nederland in de Tweede Wereldoorlog in beeld. Ook wordt kort de oorlogsgeschiedenis belicht van de provincie waarin de tentoonstelling te zien is. Aan de hand van kindermonumenten en gedenktekens besteedt de tentoonstelling ook aandacht aan kinderen die de oorlog niet overleefden. Met bijdragen van Unicef en War Child belicht de tentoonstelling de ervaringen van kinderen die nu nog in oorlogsgebieden wonen.

Naast Oorlogskind is tevens de fototentoonstelling over de bevrijding van Limburg te bezichtigen die in het kader van de scholenbezoeken aan de Amerikaanse Begraafplaats in het Gouvernement geplaatst is.

30-9-2005 13:42