Ingezonden persbericht


Persbericht Amnesty International

Mars Zimbabwaanse vrouwen door Den Haag op Wereld Habitat Dag

Op 3 oktober is het Wereld Habitat Dag. Op uitnodiging van Amnesty International zijn rond die dag drie vrouwen uit Zimbabwe van de organisatie WOZA ('Women of Zimbabwe Arise!') in Nederland. Zij maken een tour door Europa. Het zijn zeer inspirerende mensenrechtenactivisten, die in opstand zijn gekomen tegen de politiek van Mugabe. Zij protesteren tegen onrechtvaardige wetten en tegen de operatie Murambatsvina ('Herstel de Orde' .) Zoals bekend worden bewoners van hele wijken gedwongen hun huizen te verlaten, waarna deze worden gesloopt. Geschat wordt dat zo'n 700.000 mensen op die manier hun woning, hun bronnen van inkomsten, hun toegang tot onderwijs, voedsel, schoon water, en gezondheidszorg zijn kwijtgeraakt. Zij zijn gedwongen hun toevlucht te zoeken tot primitieve kampen en familie elders in het land. Daarnaast zouden 2,4 miljoen mensen allerlei nadelige effecten van deze operatie ondervinden.

In 2004 hebben de WOZA-vrouwen een mars van 440 km gelopen om vrouwen (en pers en politiek) in Zimbabwe bewust te maken van het onrecht en van het groeiende protest onder gewone huisvrouwen. Ze worden voortdurend geïntimideerd, mishandeld en gearresteerd, soms met tientallen of honderden tegelijk. In maart 2005 werden 256 vrouwen en 20 baby's gearresteerd na een gebedsbijeenkomst. Maar ze houden hun mond niet, ondanks wetten die de vrijheid van meningsuiting en vergadering aan banden leggen, en een speciale wet voor ngo's (maatschappelijke organisaties.) In praktijk betekent dit laatste dat het ngo's vrijwel onmogelijk gemaakt wordt om normaal te functioneren en dat leden het risico lopen gearresteerd te worden.

Programma
Op 3 oktober gaat Amnesty met deze vrouwen in een luidruchtige mars vanaf Den Haag CS (09.00ur) naar de Zuid-Afrikaanse ambassade, naar de Tweede Kamer en naar Buitenlandse Zaken. Daar voeren zij gesprekken over hun situatie in het gezelschap van Amnesty-voorzitter Bart Stapert. Theatermaker en cabaretière Adelheid Roossen zal met haar aanwezigheid en actieve inzet de vrouwen steunen in hun oproep (o.v.b.) 's Middags spreken de WOZA-vrouwen de aanwezigen van de Wereld Habitat Dag toe in het Congresgebouw te Den Haag. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Wereld Habitat Platform. dat de Millennium Doelstellingen bespreekt in bijzijn van prins Willem Alexander. Het programma daarvan vindt u hieronder.

Interviewmogelijkheden: De vrouwen zijn van 30 september t/m 3 oktober in Nederland. Het programma biedt meerdere momenten voor interviews. Voor reportages bent u van harte uitgenodigd om mee te gaan naar Den Haag. Houdt u er wel rekening mee dat sommige gesprekken die dag besloten zijn.

Namen: Jenni Williams, Maodonga Mahlangu en Siphiwe Maseko.

(See attached file: WOZA women 02.jpg)(See attached file: Info WOZA uit UA bulletin.doc)(See attached file: WHD 2005 uitnodiging.pdf) (See attached file: Bio Siphiwe Maseko.doc)(See attached file: Bio Magodonga Mahlangu.doc)(See attached file: Bio Jenni Williams.doc)

Audiovisueel

- Er is een Betacam SP beschikbaar van de Zuid-Afrikaanse filmmaker Rehad Desai ('Border to Border') over de WOZA-vrouwen en hun mars door Zimbabwe in 2004.
- Ook zijn er opnames het land uitgesmokkeld van de omstandigheden waarin mensen terechtkomen nadat hun huizen zijn vernield. Het is ruw materiaal: http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAFR460262005?open&of=ENG-ZWE http://news.amnesty.org/mavp/mediaclip.nsf/0/6ADAA863C1A8D6F480256FFD005CB3C7

Meer informatie over Zimbabwe
Meer informatie over Zimbabwe kunt u vinden op www.amnesty.org: http://web.amnesty.org/library/eng-zwe/index

Persbericht over arrestatie 250 WOZA-activisten:
http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAFR460062005?open&of=ENG-ZWE

Voor verdere informatie en afspraken kunt u bellen met: Nicole Sprokel
Persvoorlichter Amnesty International
020 6264436
020 7733677 (direct)
06 22109964