Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Eerste twaalf teams starten Verbetertraject Decubitus

Startconferentie op 3 oktober 2005

Utrecht, 23 september 2005 Op 3 oktober 2005 is de aftrap van het Verbetertraject Decubitus. Twaalf teams uit acht instellingen verbeteren in het komend jaar heel gericht de decubituszorg in hun organisatie. Tijdens de startconferentie op 3 oktober komen de projectleiders bij elkaar om een verbeterplan te maken. Jenneke van Veen van de Inspectie Gezondheidszorg opent de startconferentie met een toespraak waarin zij het belang van goede decubituszorg onderstreept. Het Verbetertraject Decubitus is een van de Verbetertrajecten van Zorg voor Beter. In de loop van het najaar starten ook Verbetertrajecten over eten en drinken, en over zeggenschap.

Decubitus is een veelvoorkomende en vaak onnodige complicatie in de zorg. Een cliënt met decubitus heeft vaak veel pijn en het duurt meestal lang voordat de wonden genezen. Ook kan decubitus leiden tot sociaal isolement, door de pijn, de wondgeur, de immobiliteit van de cliënt en de vele verzorging die nodig is. Een betere decubituszorg betekent voor cliënten een betere kwaliteit van leven.

Doorbraakmethode
Na een uitgebreide intake gaan de twaalf teams in het Verbetertraject Decubitus aan de slag om de decubituszorg in hun eigen organisatie te verbeteren. Elk team maakt een verbeterplan dat de komende maanden wordt uitgevoerd. Tijdens het Verbetertraject wordt gewerkt met de zogenoemde Doorbraakmethode. Kenmerkend voor deze aanpak is dat de teams tijdens het Verbetertraject van elkaar leren, waardoor verbeteringen sneller gerealiseerd worden. Ook wordt geregistreerd of veranderingen daadwerkelijk leiden tot de gewenste verbeteringen. Daarbij krijgen de teams begeleiding van NIZW Zorg, het LEVV, KITTZ en de NVVA. De bevindingen van de teams krijgen hun beslag in de nationale kennisdatabank van het LEVV en op de website www.zorgvoorbeter.nl.

Meer informatie
In december start een nieuwe groep instellingen met een Verbetertraject Decubitus. Teams uit de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg kunnen deelnemen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een intakegesprek of eerst een informatiebijeenkomst bijwonen. Meer informatie over het Verbetertraject Decubitus en over andere Verbetertrajecten: telefoon (030) 230 65 75, e-mail verbetertrajecten@zorgvoorbeter.nl of www.zorgvoorbeter.nl.

Zorg voor Beter
Het Verbetertraject Decubitus maakt deel uit van Zorg voor Beter. Dit programma geeft de komende jaren een extra kwaliteitsimpuls aan de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Dit gebeurt op initiatief van het ministerie van VWS, in samenspraak met de brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties. ZonMw en NIZW zijn verantwoordelijk voor de uitvoering.