Gemeente Enschede

Educatieve grondwatermeter

dinsdag 27-09-2005

Hoe hoog staat het grondwater in Enschede?

In landgoed Het Wageler bij het A. Ledeboerpark in Enschede staat sinds kort een grondwatermeter langs de Roombeek waarop bezoekers het grondwaterpeil op die plek kunnen aflezen. De grondwatermeter staat aan het eind van de oprijlaan aan de rechterkant, aan de rand van de es.Maandag 3 oktober om 15.00 uur 'opent' Roelof Bleker, wethouder van Grondzaken, Wonen en Leefomgeving, deze fraaie peilbuis op feestelijke wijze.

Water in de peiling
Doel van de grondwatermeter is om een breed publiek te informeren over de relatie tussen grondwater en landschapsbeheer. Als er sprake is van verdroging, dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor de natuur. Het project 'Educatieve grondwatermeter in Enschede' sluit aan bij het landelijke project 'Water in de peiling'.
In landgoed Het Wageler is onlangs zo'n grondwatermeter geplaatst langs de Roombeek die door het park loopt, zodat bezoekers met eigen ogen kunnen zien hoe het staat met het grondwaterpeil. Fraaie informatiepanelen geven duidelijke uitleg. Voor de basisscholen heeft de afdeling NatuurEducatie een bijbehorend educatief pakket om kinderen al vroeg vertrouwd te maken met het bewust omgaan met water.

Visie op water
In het kader van de Watervisie van de gemeente Enschede wil men de waterstromen in de stad weer zichtbaar maken voor het publiek. Het zou mooi zijn als er nóg een grondwatermeter zou komen in de wijk Roombeek, als aanvulling op de reeds geplaatste meter. Bovendien is de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede al weer druk bezig met het voorbereiden van een Watertonnenactie, om burgers te stimuleren het regenwater op te vangen voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin.

De natuur heeft dorst
Dit lijkt op het eerste gezicht een wat vreemde kreet omdat iedereen een beeld heeft van Nederland als regenrijk landje. Maar omdat er vroeger maatregelen zijn getroffen om het grondwater snel af te voeren via sloten en op te slaan om te gebruiken voor drinkwater en voor industriële doeleinden, is er tegenwoordig op sommige plaatsen echt sprake van verdroging!Hier kan zowel de natuur als de landbouw last van ondervinden. Een hogere grondwaterstand geeft de natuur nieuwe kansen. De gemeente Enschede heeft haar Watervisie ontwikkeld om op duurzame wijze de waterstromen in en rond de stad te beheren. Een onderdeel hiervan is het weer herstellen van de Roombeek, een van de blauwe aders van de gemeente Enschede. Bovendien draagt deze actie op positieve wijze bij aan de beleving van water in de stad voor haar bewoners.

Openingstijden en meer informatie
Het gemeentelijk bezoekerscentrum is bereikbaar via de ingang (met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt aan de rechterkant bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur (november t/m februari 11.00 - 16.00 uur). Op zaterdag en op feestdagen is het bezoekerscentrum gesloten.De toegang is gratis.