Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

'Leren voor een lang leven'
Vijftien jaar senioreneducatie in Nederland en de ambitie voor de toekomst

'Leren voor een lang leven' is het thema van de lustrumbijeenkomst van de Vereniging voor Hoger Onderwijs Van Ouderen in Nederland (HOVO), die op maandag 3 oktober haar vijftienjarig bestaan viert in de Janskerk te Utrecht. Hier wordt ook de toekomstvisie, getiteld 'HOVO-perspectief: leren voor een lang leven' gepresenteerd aan dr. L.J. Roborgh, Directeur Generaal Hoger- en Beroepsonderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. HOVO heeft de ambitie om te voorzien in de groeiende behoefte van senioren aan specifieke vormen van hoger onderwijs.

Wereldwijd heeft de ontwikkeling van universiteiten van de derde levensfase een grote vlucht genomen. In veertig landen zijn thans ''Universities of the Third Age'' gevestigd. Zij richten zich op senioren die de horizon willen verbreiden en nieuwe kennis en inzichten op willen doen. De educatie moet bijdragen aan hun persoonlijke ontplooiing, zodat zij zo lang mogelijk (geestelijk) gezond blijven, maatschappelijk actief en betrokken, en hun kennis en ervaring blijven inzetten voor medeburgers.

In Nederland verzorgt HOVO deze vorm van onderwijs. Er zijn vijftien zogeheten HOVO-instellingen of Seniorenacademies, alle verbonden of gelieerd aan een of meer hogeronderwijs instellingen. De gemiddelde leeftijd van de cursisten is 65 jaar en van de huidige cursisten is tweederde deel geboren vóór 1945. De naoorlogse generaties moeten nog komen. De verwachting is dan ook dat de behoefte aan deze vorm van senioreneducatie vanaf 2010 een veelvoud zal zijn van het huidige aantal cursusdeelnemers (in 2005 was dat 25.000).

De lustrumbijeenkomst van HOVO-Nederland vindt plaats in de Janskerk te Utrecht, er zullen 600 senioren aanwezig zijn.

Het programma begint om 14.00 uur en omvat:

- Aanbieden nota 'HOVO-perspectief: leren voor een lang leven' aan dr. L.J. Roborgh (OCW) door prof.dr. Eric Bleumink, voorzitter HOVO-Nederland
- "Reilen en zeilen van HOVO'' een terugblik door mw. drs. Georgine Weertman, directeur Senioren Academie Groningen en Drenthe (van 1986 tot 2005)
- ''Geluk op leeftijd'' lezing door prof.dr. Ruut Veenhoven, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
- ''Het geheugen op de loop: over vergeten en het autobiografisch geheugen'', lezing door prof.dr. Douwe Draaisma, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen