Gemeente Den Haag

september 2005
Openbare basisschool Het Startpunt heeft eigen toveracademie (29 september)

Openbare basisschool Het Startpunt aan de Suze Robertsonstraat heeft vanaf 3 oktober twee weken lang een eigen toveracademie. In het kader van het thema 'magie' van de kinderboekenweek heeft Het Startpunt een reeks van activiteiten georganiseerd. De aftrap vindt plaats met een heus boekenbal in de MEGAstores.

Op 3 oktober om 12.30 uur vindt de officiële start van de activiteiten plaats. Dat gebeurt op een podium in de MEGAstores (ter hoogte van MacDonalds). Alle kinderen van groep 1 tot en met 8 krijgen vervolgens een theatervoorstelling te zien en doen mee met leesworkshops door PABO-studenten. Natuurlijk zijn er muziek, hapjes en drankjes, net als op het boekenbal voor grote mensen.

Analfabetisme
Het Startpunt is vorig schooljaar al begonnen met de organisatie. In samenwerking met veel betrokken deelnemers is een intensief programma van de grond gekomen, met aandacht voor boeken en lezen. Zo zijn er twee weken lang voorleesochtenden voor ouders en kinderen, is er aandacht voor analfabetisme bij ouders en schrijven leerlingen een boekje dat echt wordt uitgegeven. In de aanloop naar de kinderboekenweek gingen de leerlingen al op bezoek bij het kinderboekenmuseum.

Een boek cadeau
Het programma is tot stand gekomen met steun van externe partijen. Zo speelde de bibliotheek in de Schilderswijk een belangrijke rol, evenals de met de school verbonden organisaties in de Schilderswijk, de Haagse Hogeschool (PABO), de voorschool, het kinderboekenmuseum, de directeur van MEGAstores, Unit Child Foundation en uitgeverij Leopold. Samen organiseerden en financierden ze de activiteiten. Van uitgeverij Leopold krijgen alle kinderen een boek cadeau.

Toverschool
Het thema van de kinderboekenweek (Magie) is omstreden is bij een deel van de christelijke zuilen (sprookjes bestaan niet, wonderen wel). Niet bij Het Startpunt: daar is de aula voor de duur van de kinderboekenweek omgebouwd tot toveracademie. Alle heksen wordt verzocht hun bezems buiten te laten staan!