Bridget Maasland en Tweede Kamerleden geven voorlichting

Ifaw

Bridget Maasland en Tweede Kamerleden geven voorlichting over onze 'Beste vrienden' op scholen

(Den Haag, 3 oktober 2005) In de week van Werelddierendag zullen Bridget Maasland, Henk-Jan Ormel (CDA), Joanneke Kruijsen (PvdA) en Janneke Snijder (VVD) in het kader van de Animal Action Week van het International Fund for Animal Welfare (IFAW), persoonlijk een educatiepakket aanbieden op scholen verspreid door het land. Ook zullen zij de scholen oproepen tot het nomineren van 'Beste Dierenvrienden', prijzen voor mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor dieren.

Het IFAW organiseert sinds vele jaren wereldwijd rond Werelddierendag de Animal Action Week. De Animal Action Week vindt dit jaar plaats van 2 t/m 8 oktober en er zullen in Nederland dit jaar ruim 40.000 leerlingen meedoen, wereldwijd zijn er meer dan een half miljoen deelnemers. Het thema van de Animal Action Week 2005 is 'Geef om je Beste Vriend'. Hierbij wordt de problematiek rond het houden van huisdieren - honden en katten
- besproken, met name op het gebied van overpopulatie en dierenmishandeling. In Nederland zijn in 2004 zo'n 24.000 honden en 46.000 katten in asielen opgevangen. Het grootste deel van deze dieren had, voordat zij opgevangen werden, een zwervend bestaan (66%), 23% van de opgevangen dieren is door de eigenaars rechtstreeks naar een asiel gebracht (1).

Honden en katten en andere huisdieren worden in Nederland beschermd via de Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren. Het Honden-en Kattenbesluit (maart 2002 van toepassing) is onder meer in het leven geroepen om honden en katten die bedrijfsmatig gefokt en verhandeld worden extra bescherming te bieden. Minister Veerman heeft echter aangegeven dat de verplichtingen die uit deze wetgeving voortvloeien overbodig zijn en dat de verantwoordelijkheid teruggebracht kan worden naar de industrie en eigenaren. Het IFAW is het daar niet mee eens en is van mening dat wetgeving een eerste en cruciale stap is naar een betere wereld voor huisdieren. De daadwerkelijk uitvoering en naleving is een verantwoordelijkheid van ons allemaal en die boodschap wil het IFAW uitdragen in de Animal Action Week van dit jaar.

De Animal Action Week is een project speciaal voor jonge mensen van 10-16 jaar, om hen bewust te maken van de problemen die er op het gebied van dierenwelzijn bestaan. Een van de onderdelen van dit project is dat het IFAW scholen gratis educatiepakketten aanbiedt. Het educatiepakket bestaat onder andere uit een informatieve brochure, waarin verschillende activiteiten op een rijtje zijn gezet. Met deze activiteiten kan werkelijk iedereen een bijdrage leveren aan het creëren van een betere wereld voor dieren. Het pakket bevat ook een film met een introductie door Bridget Maasland.


1)Bron cijfers: Dierenbescherming

Einde