FNV

Na akkoord over cao jacht op ontduiking in vleesbedrijven

Na het afsluiten van een principeakkoord over een cao voor de vijftienduizend werknemers in slachterijen en vleesverwerkende bedrijven, opent FNV Bondgenoten de jacht op ontduiking van de afspraken.
Dat schrijft vakbondsbestuurder John Klijn in een pamflet aan de leden in de sector. "De strijd is nog niet klaar. We gaan het gevecht aan met de concurrentie op arbeidsvoorwaarden."

Klijn benadrukt dat het niet om een jacht op Polen gaat. "Maar we kunnen niet toestaan dat hier constant grote groepen onder de prijs werken. Dat gaat ten koste van banen en arbeidsvoorwaarden."

FNV Bondgenoten vindt dat werknemers uit de EU hier moeten kunnen werken, maar gewoon onder de cao behoren te vallen.

Het principeakkoord over de cao kwam donderdag tot stand onder druk van dreigende acties. De werkgevers trokken hun verslechteringsvoorstellen in. De werkweek blijft 36 uur en de werknemers hoeven niet vaker dan eens in de vier weken op zaterdag te werken. De toeslag daarvoor blijft 37,5 procent. De zaterdag was een gewone werkdag geworden als het aan de werkgevers had gelegen.

De leden van FNV Bondgenoten moeten zich nog uitspreken over het principeakkoord.

De cao loopt van 1 oktober 2004 tot 1 april 2007. Met terugwerkende kracht bedraagt loonsverhoging per 1 juli 2005 1,25 procent. In juli 2006 volgt nog een loonsverhoging van hetzelfde percentage. Het akkoord voorziet verder in een kinderopvangregeling. De vut wordt omgebouwd tot een pensioenregeling waarbij werknemers kunnen stoppen als ze 62 jaar zijn. Ook zijn afspraken gemaakt over loonaanvulling bij ziekte.

In de zomer wezen de leden vaan FNV Bondgenoten nog een eindbod van de werkgever af. De vakbond organiseerde daarop opwarmacties bij twintig bedrijven. Bij een patatkraam voor de poorten van de bedrijven kregen werknemers informatie over het gerezen conflict.

Een week voor het akkoord sloot vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk de campagne bij Dumeco in Boxtel af door patatjes oorlog uit te delen.

De opwarmacties maakten de werkgevers duidelijk dat ze maar beter alsnog een goede cao konden afsluiten omdat anders stakingen niet denkbeeldig zouden zijn. "Dat we onze tanden hebben laten zien, heeft zeker resultaat gehad", zegt Klijn.

De werkgevers wilden de 36-urige werkweek ombouwen naar `een vrije keuze' tussen een 38-, 39- of 40-urige werkweek. "Daar waren we echt faliekant op tegen", zegt Klijn. "Iedereen weet dat het werk vreselijk zwaar is en dat deze sector de hoogste WAO-instroom van het land heeft."

FNV Bondgenoten wil dat minister De Geus de cao zo snel mogelijk algemeen verbindend verklaard, zodat ook werkgevers die geen lid zijn van de werkgeversorganisatie weer aan de afspraken gebonden zijn.

Vakbondsleden kunnen hieronder het pamflet met nadere uitleg over het principeakkoord ophalen.
Attachments:
pamflet Vlees.doc