Persbericht DIM Vastgoed
(03/10/05 08:02 CET)

3 oktober 2005

DIM Vastgoed maakt bekend:

WINSTVERWACHTING 2005 OMHOOG BIJgesteld naar aanleiding van POSITIEF HERWAARDERINGSRESULTAAT

voorlopige intrinsieke waarde per 30 september 2005: USD 19,83

DIM Vastgoed N.V. stelt haar winstverwachting voor 2005 omhoog bij. Dit naar aanleiding van de externe taxatie van het winkelcentrum Carolina Pavilion per 30 september 2005. Deze externe taxatie heeft geleid tot een positief herwaarderingsresultaat van USD 15,9 miljoen. Na aftrek van de dotatie aan de voorziening voor latente belastingsverplichtingen bedraagt het effect van deze taxatie op het netto herwaarderingsresultaat USD 14,0 miljoen, ofwel USD 2,03 per aandeel DIM Vastgoed.

Op grond van deze herwaarderingsresultaten verhoogt de directie van DIM Vastgoed haar verwachting voor de nettowinst per aandeel over 2005 van circa USD 3,00 tot circa USD 4,90 à USD 5,50, waaronder een operationeel beleggingsresultaat per aandeel van minimaal USD 1,18.

De voorlopige intrinsieke waarde per aandeel van het beleggingsfonds DIM Vastgoed per 30 september 2005 bedraagt USD 19,83. Per 31 augustus 2005 was de intrinsieke waarde USD 17,81. De slotkoers op de beurs bedroeg op vrijdag 30 september 2005 USD 19,40. In de voorlopige intrinsieke waarde per 30 september is het effect van de herwaardering van Carolina Pavilion meegenomen. Ook is hierin rekening gehouden met de afboeking van de acquisitiekosten van het op 15 september 2005 verworven Wilmington Island Shopping Center.

Conform de waarderingsgrondslagen van DIM Vastgoed worden alle objecten eenmaal per twee jaar getaxeerd door onafhankelijke externe deskundigen. Carolina Pavilion, dat circa 30% van de waarde van de totale portefeuille ultimo september 2005 vertegenwoordigt, werd in september 1999 aangekocht (aankoopprijs: USD 76,9 miljoen) en kwam derhalve weer in aanmerking voor externe taxatie in september 2005. De onderhavige taxatie leidt tot een kapitalisatiefactor van 7,10 (14,1 maal de nettohuurinkomsten). Twee jaar geleden was dit nog 8,44 (11,9 maal de nettohuurinkomsten).

Voorzitter van de directie Jan Dane: "Deze taxatie reflecteert de huidige omstandigheden op de onroerendgoedmarkt in de Verenigde Staten, en dan specifiek de markt voor hoogwaardig en goed gepositioneerd onroerend goed, waar momenteel met historisch lage kapitalisatiefactoren wordt gerekend. Wij zijn verheugd met deze mooie cijfers, maar willen tegelijkertijd benadrukken dat het ongerealiseerde resultaten betreft. Zolang wij deze herwaarderingsresultaten niet verzilveren door verkoop van de betreffende panden (en wij hebben momenteel geen enkele intentie om Carolina Pavilion te verkopen) blijven het ongerealiseerde boekwinsten. Mochten de markomstandigheden wijzigen dan zouden wij ook geconfronteerd kunnen worden met (wederom ongerealiseerde) negatieve herwaarderingsresultaten.

De waarderingsgrondslagen van DIM Vastgoed zijn wat dit betreft eenduidig en transparant. Alle objecten worden gewaardeerd tegen reële waarde, ofwel de marktwaarde. Deze wordt maandelijks op basis van interne waarderingen vastgesteld. De interne waardering wordt weer gebaseerd op de verwachte nettohuuropbrengsten voor de komende twaalf maanden en een vaste kapitalisatiefactor. Elke twee jaar wordt een winkelcentrum getaxeerd door een onafhankelijke externe deskundige. Op dat moment wordt de interne, vaste, kapitalisatiefactor aangepast aan de dan door de externe taxateur gehanteerde kapitalisatiefactor, welke de marktomstandigheden weergeeft. Deze methodiek houdt in dat wij in onze interne waarderingen zo objectief mogelijk te werk gaan.

Sinds de oprichting in 1997 heeft DIM Vastgoed vier van haar winkelcentra verkocht.

De gerealiseerde verkoopopbrengst bedroeg in totaal USD 70,9 miljoen. De interne waardering van deze objecten op het moment van verkoop was in totaal USD 66,1 miljoen en bleek daarmee conservatief benaderd.

Deze maand zal op basis van de tweejaarscyclus het winkelcentrum Glengary Shoppes nog extern getaxeerd worden. Ook hier verwachten wij een positief herwaarderingsresultaat.

Dit zal echter van een andere orde van grootte zijn dan het nu gerapporteerde resultaat van onze grootste belegging Carolina Pavilion."

De definitieve intrinsieke waarde per 30 september 2005 wordt op 10 oktober 2005 na sluiting van Euronext Amsterdam bekendgemaakt. De cijfers over de eerste negen maanden van 2005 worden op 14 oktober 2005 voor opening van Euronext Amsterdam bekendgemaakt.

Source : DIM Vastgoed