Provincie Noord-Holland

3-10-2005

Onderwerp

Bronzen provinciepenning voor Opera Pietje

Marieke Ottevanger

Johannes Pieter Bos, alias Opera Pietje, heeft op zondag 2 oktober uit handen van gedeputeerde Rinske Kruisinga de bronzen penning van de provincie Noord-Holland ontvangen. De Heer Bos (1936) ontvangt de penning voor zijn culturele verdiensten voor de provincie Noord-Holland.

Als marktkoopman in zijn jonge jaren op de Albert Cuypmarkt, Waterlooplein, Noordermarkt en Lindenmarkt in Amsterdam, deed hij klanten en collegas op de markt plezier door grammofoonplaten te draaien. Aan het einde van de dag liet hij op verzoek operaplaten horen.

In 1970 maakte de heer Bos zijn debuut op de radio, bij de Amsterdamse piraat Radio Maribel. De operaplaten die hij daar draaide, bracht een luisteraar op een idee. Zij deed hem de suggestie om zich voortaan Opera Pietje te noemen.

Sinds 1988 is de heer Bos te horen op RTV Noord-Holland. Hij begon bij STAD Radio Amsterdam die korte tijd later opging in Radio Noord-Holland. In 1991 betrok Radio Noord-Holland een nieuwe studio aan de Sloterkade en was het mogelijk om bij uitzendingen van het programma Opera Pietje publiek uit te nodigen. Veelal jonge solisten zongen arias en duetten in de grote studio. Ook ensembles en koren waren te gast. Het programma werd voor het publiek toegankelijk. Dat leverde iedere maand een volle studio op, waar nog net genoeg stoelen waren om belangstellenden een zitplaats te geven.

In 1999 verhuisde het programma naar het Zaantheater in Zaandam. Ook daar komen maandelijks zon 150 luisteraars uit alle delen van de provincie het programma bijwonen. Het aantal luisteraars is gemiddeld 30.000.

Het populariseren van de opera doet de heer Bos al een aantal jaren in cafés. Met een draaitafel en een grote stapel platen weet hij de bezoekers altijd te boeien. Dankzij zijn bekendheid als radiopersoonlijkheid kon de heer Bos concerten gaan organiseren. Zo organiseert hij al een aantal jaren openluchtconcerten en andere manifestaties voor de Amsterdamse stadsdelen Centrum en Westerpark. Deze trekken veel publiek.