Bijna 100 kandidaten voor waterschapsbestuur (29-09-2005)

Waterschap Rivierenland krijgt een nieuw algemeen bestuur. Alle inwoners van het rivierengebied kunnen daarvoor stemmen tussen 25 oktober en 15 november.

Er hebben zich 92 kandidaten verkiesbaar gesteld. Onder hen zijn 12 vrouwen. Van de 57 zittende bestuursleden hebben zich er 35 herkiesbaar gesteld.
Het algemeen bestuur telt 37 zetels, verdeeld over vier categorieën: ingezetenen (inwoners van het gebied), gebouwd (eigenaren van gebouwen), ongebouwd (eigenaren van grond) en bedrijfsgebouwd (eigenaren van bedrijven), en over vijf kieskringen.

Voor de categorie ingezetenen, vertegenwoordigd met 17 zetels, hebben zich 48 kandidaten gemeld en voor gebouwd, 10 zetels, 32 kandidaten. Voor bedrijfsgebouwd hebben zich 6 kandidaten gemeld voor 4 zetels.

Het aantal kandidaten voor ongebouwd is 6, even veel als het aantal te verdelen zetels. Dat betekent dat voor die categorie geen verkiezing hoeft te worden gehouden.

Het waterschap maakt per kieskring een kandidatenboekje, waarin de kandidaten zich in het kort voorstellen. Alle stemgerechtigden krijgen dit boekje samen met het stembiljet in de week van 24 oktober toegestuurd. De stemwijzer op de website van het waterschap is een extra hulpmiddel voor kiezers om een keuze te maken.

De schriftelijke verkiezingen worden gehouden van 25 oktober tot 15 november.

Op 18 november maakt het waterschap de voorlopige uitslag van de verkiezingen bekend.