Baan opzeggen: opgestaan is plaats vergaan.

Cobben en van tulder

Baan opzeggen: opgestaan is plaats vergaan.

Na het opzeggen van het dienstverband door werknemers wordt slechts bij 30 procent van de bedrijven pogingen tot behoud van mensen ondernomen en slechts zelden met enig succes. En dat terwijl 55 procent van de opzeggers op een dergelijke poging serieus zou ingaan. Hoe valt het te verklaren dat hier door werkgevers en werknemers zo verschillend over wordt gedacht?

Vanuit werknemers is de uitslag goed te verklaren. Een interne promotie staat beter op je CV dan hoppend je weg omhoog vinden en getuigt bovendien van loyaliteit en doorzettingsvermogen. Dus, beter laat dan nooit, wordt de behoudpoging van de baas serieus genomen.

De arbeidsmarkt wordt krapper en ambitieuze, groeiende bedrijven stoppen veel energie in werving van nieuwe medewerkers. Zou meer energie stoppen in pogingen om opzeggende werknemers te behouden een mooie kans zijn om verloop omlaag te brengen en minder te hoeven werven?

Nee. Voor veel werkgevers is het eenvoudig weg te lastig om opzeggend talent direct iets moois aan te kunnen bieden. Er kunnen maar een beperkt aantal mensen doorgroeien in een bedrijf want er zijn nou eenmaal meer opperhoofden dan indianen.

Kunnen is één maar willen is iets anders. Iemand die zijn baan opzegt is toch iemand die het bedrijf verlaat en dat is hoe dan ook een negatieve keuze in de ogen van de werkgever. Het zou collegas die ook vinden dat ze aan iets nieuws toe zijn ook nog op ideeën kunnen brengen.

Bedrijven streven bovendien naar gezond verloop. Gezond verloop houdt in dat mensen die uitgewerkt zijn en hun frisheid verliezen vervangen worden door vers, enthousiast bloed, dat hard wil werken en voorlopig nog niet aan solliciteren of opzeggen denkt.

Gedurende de maand september is aan sollicitanten de volgende vraag gesteld:

In ons bedrijf:

- worden helemaal geen behoudpogingen gedaan als iemand opzegt: 71 procent
- worden behoudpogingen gedaan als mensen opzeggen maar (bijna): 19 procent nooit met succes

- worden behoudpogingen gedaan als mensen opzeggen en geregeld: 10 procent met succes

Stel u krijgt een mooi aanbod van het bedrijf waar u nu werkt, echter nadat u heeft opgezegd:

- beter laat dan nooit, dat neem ik serieus in overweging: 56 procent
- Te laat, daar sta ik niet meer voor open: 44 procent

Totaal aantal stemmen: 417

De poll is ingevuld door 417 bezoekers van de website van Cobben & Van Tulder, marketing en sales recruitment. De bezoekers zijn mensen van HBO/Academisch niveau met minimaal enkele jaren werkervaring in marketing of sales functies in geheel Nederland.