Moedermelk Netwerk in Nederland

Moedermelk netwerk

PERSBERICHT

Moedermelk Netwerk in Nederland

Sinds enige tijd is in Nederland het Moedermelk Netwerk actief, een niet-commerciële databank waar moedermelkdonoren en moedermelk-'zoekenden' elkaar kunnen vinden. Moedermelk is voor alle zuigelingen de allerbeste voeding. Wanneer een moeder haar kind (tijdelijk) niet kan voeden biedt donormelk uitkomst. Het Moedermelk Netwerk wil een mogelijkheid creëren voor alle zuigelingen om moedermelk te ontvangen als de eigen moeder hier niet in kan voorzien. De officiële lancering van het Moedermelk Netwerk vindt plaats tijdens de 'Wereld Borstvoedingsweek' (week 40).

Gezondheidsvoordelen van Moedermelk
Moedermelk is voor zuigelingen de beste voeding. Het bevordert de optimale groei van een baby en biedt een geleidelijke overgang van volledige afhankelijkheid in de baarmoeder naar immunologische onafhankelijkheid. Moedermelk is afgestemd op de baby. Het beschermt tegen ziekten op de korte en op de lange termijn. Ook heeft moedermelk veel voordelen voor premature, zieke of allergische baby's, baby's die net een darmoperatie hebben ondergaan of baby's met zware groeiachterstanden. Vooral deze kinderen, die vaak toch al een achterstand ondervinden door hun ziekte, genieten de vele voordelen van de moedermelk. Verder wordt via onderzoeken aangetoond dat er een belang is op het gebied van maatschappij, economie en milieu. Kunstvoeding belast het darmstelsel en ook het immuunsysteem van een kind.
Daarnaast is het Moedermelk Netwerk natuurlijk ook actief voor gezonde baby's.

Hoe werkt het?
Medewerkers uit de gezondheidszorg en ouders die menen dat zij donormoedermelk nodig hebben, kunnen contact opnemen met de databank. Een uitgebreide anamnese vindt dan plaats: Wie heeft de melk nodig en waarom, wordt de aanvraag ondersteund door een medewerker uit de gezondheidszorg?

Op regionaal niveau wordt een donormoeder gezocht die bereidt is haar moedermelk te kolven. Het Moedermelk Netwerk geeft richtlijnen uit met betrekking tot het veilig kolven van moedermelk. Donormoeders worden vooraf gescreend en moeten een bloedonderzoek ondergaan, waarbij wordt getest op in moedermelk overdraagbare ziekten. De vraagmoeder stelt de bewaarmaterialen ter beschikking en betaalt het bloedonderzoek. Het vervoer van de melk wordt door de aanvrager geregeld. Indien een medewerker uit de gezondheidszorg de melk uitvraagt, kunnen zij het bloedonderzoek in eigen huis doen en indien gewenst de moedermelk pasteuriseren.

Moedermelkbank in Nederland?
Omdat moedermelkbanken in Nederland niet bestaan, is het noodzakelijk een alternatief te verwezenlijken. Dit alternatief is het Moedermelk Netwerk, een goedkope versie van een moedermelkbank. De weg tussen de donormoeder en de vraagouder wordt verkort en de kosten in de hand gehouden. Het netwerk wil donormelk vermaatschappelijken, zodat op termijn, de Nederlandse overheid overtuigd raakt van het belang van een officiële moedermelkbank.

Moedermelk Netwerk, Hazeleger 10, 5126 WG GILZE, 0161-451738. K.v.K. 18079298 Rabo: Moedermelk Netwerk 118.47.516
Internet: www.moedermelknetwerk.nl E-mail: engelenco@yahoo.com