Eemland zuid 10.00 uur

Utrecht 03-10-2005 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Aanpak auto-inbraken in hotspot Schothorst-noord

AMERSFOORT - Op 1 oktober begint de actie om inbraken in autos in de wijk Schothorst-noord te bestrijden en de bewoners meer bewust te maken van de mogelijkheden om een inbraak te voorkomen. De actie duurt tot 1 maart 2006.

De gemeente ondersteunt de actie en hiermee hopen we op een toename van de veiligheid en veiligheidsgevoelens in deze hotspot. Deze actie is onderdeel van de integrale veiligheidscampagne Veilig op Straat. De bedoeling is dat extra toezicht wordt gehouden in de wijk Schothorst-noord gericht op mogelijke auto-inbraken. Inbreken in autos is bovendien een typische criminele activiteit van veelplegers. De aanpak van veelplegers heeft prioriteit en hiermee hopen we als politie meer - als veelpleger aangemerkte - verdachten aan te houden.

Niets erinniets eruit

Naast het extra toezicht, worden automobilisten bovendien bewust gemaakt van de kansen om een inbraak te voorkomen. In 2004 werd in Schothorst noord en omliggende wijken al aandacht besteed aan het waarschuwen van bewoners over het voorkomen van auto-inbraken. Dit lijkt een bijdrage te hebben geleverd aan een daling in het aantal aangiften van auto-inbraken in de wijk. In de eerste acht maanden van 2004 werd 103 maal aangifte gedaan. Tot en met augustus 2005 verwerkte de politie 88 aangiften. Door bewoners en bezoekers van de wijk wederom actief te informeren over de mogelijkheden om een inbraak te voorkomen hopen we op een extra bijdrage in de daling van inbraken en het verder bevorderen van actieve bijdrage aan veiligheid door bewoners zelf. Toezichthouders gaan regelmatig waarschuwingsbonnen bekend van het preventieproject Niets erinniets eruit uitdelen bij geparkeerde autos in Schothorst-noord.
Bel 112

Bovendien ontvangen autobezitters in de wijk flyers met informatie over hoe te handelen als zij een inbraak zien of geconfronteerd worden met een verdachte situatie. In de flyer wordt opgeroepen om meteen het alarmnummer 112 te bellen als getuigen een autodief op heterdaad betrappen tijdens een inbraak of als zij een verdachte situatie signaleren. Verder wordt in media-uitingen en de gemeentepagina van de Stad Amersfoort gewezen op de mogelijkheid om aangifte te doen via internet, om de aangiftebereidheid te bevorderen.