Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jeugdclubcompetitie: alleen Bobby Fischer nog ongeslagen in AB-Meesterklasse

Na twee speeldagen in de AB-Meesterklasse is alleen Bobby Fischer nog zonder puntverlies. Op twee punten volgen Zukertort 1, HMC 1 en het verrassende Schaakmaat.
In de ochtendronde won de club uit Wassenaar, zonder een speler uit eigen opleiding in de gelederen (Christov Kleijn zat die dag aan het eerste bord van het tweede team), met 3-1 van Leiderdorp. s Middags werd Zukertort 1 nipt met 2,51,5 verslagen. De Amstelveners mochten niet klagen over de successen van zaterdag. Met een zwaar verzwakt team werden toch nog twee punten gepakt. Kevin Tan en Tex de Wit waren verhinderd, de laatste vanwege een heugelijk feit. De Wit had een prijsvraag gewonnen en als beloning kreeg hij een paar gratis autorijlessen, die echter verplicht op 1 oktober genomen moesten worden. Tjerk van Blokland en Jonathan Tan waren hun vervangers tegen HMC 1. De Brabanders zullen dit seizoen zonder Bianca Muhren spelen, maar brachten op papier toch een sterker team op de been. Het zag er echter lange tijd naar uit dat het 2-2 zou worden. De jongste Tan, uit het C-team gehaald omdat dit team al in de 2e ronde zat, won verrassend van Bas Slikboer. Hilke van den Berg zorgde voor het tweede punt door Twan Burg te verslaan. Daarmee bleef het niet. Matthew Tan stond totaal verloren tegen Jasper Broekmeulen, maar deze deed in tijdnood alles fout. Gefrustreerd speelde hij veel te lang door, maar het tij was niet meer te keren:1-3.
De Bossenaren herstelden zich goed door s middags Groningen met 2,5-1,5 te verslaan. De Groningers hebben een aardig team, maar zijn net niet doortastend genoeg. Voor de tweede keer werden kansen op een overwinning tegen een topteam niet benut.

De verrassing van de competitie tot nu toe is de Schaakmaat. De Apeldoorners promoveerden uit de interregionale promotieklasse en lijken meteen in de subtop mee te kunnen. Weliswaar heeft men nog niet een sterk programma gehad, maar voorlopig staat men op een gedeelde tweede plaats. Twee keer was SHS de tegenstander. Van het tweede werd met 3-1 gewonnen, SHS 1 bleek gelijkwaardig: 2-2. De Haarlemmers wilden trouwens niet dat hun partijen gepubliceerd worden. Michiel Sijpkens, de jonge speler aan het eerste bord, kreeg van de rest van zijn team zelfs een spreekverbod opgelegd en mocht tegen uw verslaggever niet de reden hiervan noemen. Ondanks het ontbreken van SHS-partijen, kunt u nog altijd 37 partijen van de tweede speeldag naspelen.
Het eerste topteam dat al is uitgeschakeld voor het kampioenschap is JSC Opsterland. Op de eerste speeldag werd al met 4-0 verloren van Zukertort, zaterdag kwam men niet verder dan twee keer een gelijkspel tegen VAS en Leiderdorp. Zeer verrassend won Biaina Geragousian van Daan Bandenburg, een verschil van ongeveer 400 elopunten.

Speel hier online 37 partijen na uit de A-categorie

In de C-categorie werden s ochtends de laatste wedstrijden van de eerste ronde gespeeld. Er stonden nog enkele belangrijke wedstrijden op het programma. Het Witte Paard moest van Groningen winnen om zich te plaatsen, maar kwam niet verder dan een gelijkspel. Vooral de openingsvoorbereiding van Ruben Slagter mocht er zijn. In de eerste wedstrijd van de halve finales werd hij echter verrast in de opening. Mark Haast had het SOS-boekje van Jeroen Bosch goed bestudeerd en tructe de Groninger in 13 zetjes.

Ook de wedstrijd tussen Leiderdorp en Minerva was spannend. Lange tijd zag het er naar uit dat de oosterlingen eruit zouden liggen: 1,5-1,5 gelijke stand en een slechte stelling aan bord 3, terwijl men moest winnen. Jorinde Elgersma was echter veel beter tegen de spanning bestand dan Tim Kiers en sleepte toch de overwinning uit het vuur. Ook deze partij kunt u zien. Lemmy Schakel was trots op haar partij tegen Ruben s Jacob, maar het baatte de Giessen niet: Botwinnik ging door naar de halve finales.

Speel hier online 4 partijen na uit de C-categorie

De D-categorie is ook begonnen. Voor het eerst werd er niet in het Brandpunt gespeeld, maar in het cultureel centrum het Poorthuis. Het bleek een goede speelzaal, waar de SGS vaker gebruik van had gemaakt. Grote verrassingen deden zich niet voor, al was het bereiken van de tweede ronde door het jonge team van SO Rotterdam voor hen zelf ook onverwacht. De kampioen van de laatste twee jaren, Op Eigen Wieken, had een mindere lichting en werd laatste in de poule.

En het volgende verslag bereikte ons uit de promotieklasse Noordoost van de landelijke jeugdclubcompetitie:

Amersfoort aan kop
Op zaterdag 1 oktober togen de teams uit de Noordoostelijke Promotieklasse van de A-jeugd naar het Lonneker Dorpshuis om aldaar de tweede en derde ronde van de competitie te spelen. De tegenstanders verwonderden zich nogal over de gang van zaken in dit dorp, waar ze de schaakmaterialen per trekker vervoeren en in de verre omtrek geen supermarkt te bekennen is.

In de eerste ronde bleek het team van Haren nogal verzwakt; de eerste én tweede bordspeler ontbraken. De beide invallers verweerden zich kranig, maar konden toch de 3-1 nederlaag tegen Pallas (Deventer) niet voorkomen. De manier waarop Koen Lambrechts (Pallas) zijn tegenstander Maarten Hemmes, die nog 7 seconden voor twee zetten had, wist te verrassen was vermakelijk. Assen was met dezelfde cijfers te sterk voor bondgenoot Groningen 2. Bij Grijpskerk zorgde invaller Jaap de Vries voor het enige punt tegen Dion Hardenberg, wat zo eveneens met 3-1 won. Spannend was het duel tussen Amersfoort en Lonneker; bij een
1½-1½ stand waren alleen op het eerste bord Paul ten Vergert en Lars Ootes nog bezig. Paul had de hele partij met de rug tegen de muur gestaan, maar was niet omgevallen. Toen hij zich losgewerkt had kon hij zelfs even aan winstpogingen denken, maar koos toch voor de veilige weg: 2-2 derhalve.

In de tweede ronde toonden de Hardenbergers tegen Assen aan over een sterke vechtlust te beschikken: slechte stellingen op bord 3 en 4 leverden beide een vol punt op. Maarten Trimp stelde met zijn remise de matchpunten veilig, waarna Alexander Baisakow vanuit een interessant eindspel de marge nog vergrootte. Amersfoort versloeg Grijpskerk met 3-1; alleen invaller Jaap de Vries (weer hij) scoorde tegen. In weer een NOSBO-onderonsje tussen Groningen 2 en Haren werden de match- en bordpunten eerlijk verdeeld. Dit gebeurde ook bij de Overijsselse match tussen Pallas en Lonneker. In de zenuwslopende partij tussen Tom Bloemsma en Mart Wennink leken beide partijen meerdere keren te gaan winnen, maar uiteindelijk bleven beide spelers met een halfje achter.

De stand na drie speelronden:

1. Amersfoort 5 (7½ bordpunt)

2. Dion Hardenberg 4 (7½ bordpunt)

3. Lonneker 4 (7 bordpunt)

4. Pallas 3 (6½ bordpunt)

5. Groningen 2 3 (6 bordpunt)
Haren 3 (6 bordpunt)
7. Assen 2 (4½ bordpunt)
8. Grijpskerk 0 (3 bordpunt)

De volgende speeldag van de Promotieklasse Noordoost is op 19 november in Amersfoort.


---

Naiditsch oppermachtig bij Open NK Rapid

Het vijfde de Open NK Rapid werd vier keer eerder in Hellevoetsluis gehouden. Dit jaar was Vlaardingen de plaats van handeling. Een goede beslissing van sponsor Kees Schrijvers, eigenaar van Adviesbureau Schrijvers te Hellevoetsluis. Al direct werden alle voorgaande deelnemersaantallen overtroffen. Niet minder dan 398 schakers vonden hun weg naar de Polderpoort, waar zij in negen ronden de degens kruisten om het kampioenschap, of om de prijzen in de lagere groepen.

In de hoofdgroep kwamen 15 grootmeesters aan de start, 26 andere titelhouders en 9 titellozen. De gemiddelde rating bedroeg 2305. De speler met de hoogste rating was de onlangs Nederlands kampioen geworden Loek van Wely. De Tilburger ging zeer voortvarend van start met overwinningen op Jan Willem de Jong, Yge Visser en Alexandar Dgebuadze. Daarna stokte de scoringsmachine met een remise tegen Igor Glek, verlies tegen Arkadij Naiditsch en een remise tegen Ulf Andersson. In de laatste drie ronden was er herstel: winst op Vladimir Chuchelov, remise met Erik van den Doel en ten slotte winst op Bart Michiels. Door deze resultaten eindigde Loek van Wely op de gedeelde
2e plaats samen met Igor Glek, Yasser Seirawan en Erik van den Doel, maar wel had hij de meeste weerstandspunten.

Naiditsch (rechts) startte met 7 uit 7, waaronder een overwinning op naaste concurrent Loek van Wely in de 5de ronde (foto: Frits Agterdenbos)

De Duitser Arkadij Naiditsch eindigde liefst anderhalf punt boven dit viertal. Hij liet een indrukwekkende serie overwinningen noteren. Achtereenvolgens moesten Martin Roobol, Richard Polaczek, Ekrem Cekro, Vladimir Chuchelov, Loek van Wely, Igor Glek en Dennis de Vreugt hun meerdere erkennen in de recente winnaar van het toernooi van Dortmund. In de laatste twee ronden liet hij de teugels enigszins vieren. Yasser Seirawan en Timman werd genadiglijk een halfje toegestaan. Van dit Duitse talent zullen we nog veel gaan horen. Hij stijgt als een komeet op de wereldranglijst. Zijn TPR in dit toernooi bedraagt maar liefst 2866. Dit wordt niet in zijn ELO-rating verwerkt, maar het laat wel zien dat we hier te maken hebben met een schaker van uitzonderlijke klasse.

Van Jan Timman zullen velen meer hebben verwacht. Hij begon met een overwinning op Rick Lahaye en verloor vervolgens zeer verrassend van Bruno Carlier. In de rest van het toernooi speelde hij te vaak remise (tegen Seirawan, Visser, Michiels en Naiditsch) om voor een hogere klassering dan zijn gedeelde 6e plaats in aanmerking te komen. Hij had overigens ook vier fraaie overwinningen en wel op Lahaye, De Jong, Afek en Cekro. Zijn tegenvallende resultaat is wellicht terug te voeren op zijn recente armbreuk. Verwacht mag worden dat Timman binnen niet al te lange tijd de opwaartse lijn weer te pakken heeft.

De toernooiopzet richt zich niet alleen op de grote schaakkanonnen. In de vier lagere groepen hebben 348 schakers een heerlijke schaakdag beleefd. Groep E bestond voor een deel uit jeugdige schakertjes en voor een ander deel uit huisschakers met een enkele verdwaalde clubschaker. In deze groep ging de overwinning naar Pim Overbeeke. Lars van Wageningen had evenveel punten (7,5), maar hij kwam 6 weerstandspunten tekort.
Groep D, ook voor een aanzienlijk deel bestaande uit jong aanstormend talent, werd een prooi voor Jan-Pieter de Vries, die op gelijke hoogte eindigde met Michaël van Liempt, die daardoor de tweede plaats kreeg toegewezen.
Bart van Putten schreef groep C op zijn naam, voor Georgios Tzoumacas. Beiden scoorden maar liefst 8 punten uit 9 partijen. Hier moesten dus ook weerstandspunten de doorslag geven.
De B-groep ten slotte kreeg Mark Irwin als winnaar. Hij eindigde gelijk met Joost van Ruitenburg, die net een paar weerstandspuntjes tekort kwam.

In zijn slottoespraak dankte sponsor en toernooidirecteur Kees Schrijvers alle schakers voor hun sportieve deelname. De medewerkers deelden in de dank, in het bijzonder de leden van de schaakverenigingen Chess en Spijkenisse. Zij hebben bergen werk verzet. Tijdens de sluitingsceremonie kreeg Kees Schrijvers terecht veel lof toegezwaaid voor dit voortreffelijke georganiseerde toernooi. Hij ontving een verdiend applaus.


---

Storing bij aanmelding voor NK Rapid jeugd

Door een technische storing zijn aanmeldingen die tussen woensdag 28 september 12.00 uur en vrijdag 30 september 19.00 uur via het inschrijfformulier zijn gedaan, niet aangekomen. Gaarne opnieuw aan te melden rechtstreeks via e-mail aan Stefan Rooijakkers. Op de website kun je controleren of de aanmelding binnengekomen en/of verwerkt is.

De inschrijving is pas definitief als het inschrijfgeld van 5 euro overgemaakt is op het nieuwe gironummer: 4648062 t.n.v. Stichting Bevordering Schaaksport Brabant te Deurne. Zorg er dus voor dat het geld uiterlijk op 7 oktober ontvangen is. Alleen bij aanmelding vóór woensdag 5 oktober kan deelname gegarandeerd worden. (bij omschrijving gaarne gegevens: als knsb-nummer, geb datum, speeljaar en vereniging.

Excuses voor het ongemak.


---