Ingezonden persbericht


Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Sociale Wetenschappen

3 oktober 2005

Dromen zijn bron van creativiteit

Los problemen al dromend op

Iedereen kan leren om via dromen allerlei problemen op een creatieve manier op te lossen. Dat komt omdat de hersenen tijdens het dromen op een compleet andere manier informatie verwerken dan overdag. En omdat mensen gemiddeld maar liefst twee uur per nacht dromen, liggen er tijdens de slaap grote mogelijkheden - aldus Victor Spoormaker, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Hij legt in zijn nieuwste boek Droomsucces uit hoe die mogelijkheden kunnen worden benut.

Er zijn meerdere voorbeelden van mensen die in hun dromen tot hun beste idee kwamen: Elias Howe (uitvinder naaimachine dankzij een droom), Mahatma Gandhi (droomde over een algemene hongerstaking als geweldloos protest), Otto Loewi (ontdekte de werking van het hart), Stephen King (schreef Misery n.a.v. een nachtmerrie) en Paul McCartney (droomde de melodie van Yesterday) hadden allemaal zo'n droomsucces. Volgens droomonderzoeker en psycholoog Victor Spoormaker kunnen we voor onze eigen problemen met relaties, ruzies met vriend(inn)en, en vraagstukken voor werk of studie, in onze dromen op dezelfde manier nieuwe en creatieve oplossingen vinden.

Associatief
Overdag verwerken de hersenen informatie op een actieve manier: we denken dan logisch, lineair en doelgericht. In onze dromen verwerken we informatie op een onlogische, brede en associatieve manier, voor logica is geen plaats. Spoormaker: 'Daarom gebeuren ook zoveel vreemde dingen: je vader kan tijdens een gesprek in je buurman veranderen, er zitten bizarre monsters achter je aan of klasgenootjes van de basisschool lopen ineens door je woonkamer. In dromen worden voortdurend ervaringen van de afgelopen dagen, oude herinneringen en fantasiebeelden met elkaar in verband gebracht. Zo doen we in iedere droom een nieuw inzicht op. Omdat de meeste mensen hun dromen niet zelf kunnen sturen, zijn het doorgaans wel onbruikbare inzichten over willekeurige onderwerpen.' Daarbij worden de meeste dromen überhaupt vergeten: we dromen twee uur per nacht, hebben tussen de vijf en zeven dromen per nacht, maar gemiddeld genomen kunnen mensen zich ongeveer één à twee dromen per week herinneren (van de pakweg veertig die ze hebben gehad). Ieder mens heeft dus een groot creatief (droom)vermogen dat vooralsnog vooral onbekend en onbenut is.

Droomsucces
Via droomincubatie en lucide dromen kan iedereen leren om te dromen over een zelfgekozen, betekenisvol probleem - zodat dat op een creatieve manier opgelost kan worden. 'Bij droomincubatie denk je 's avonds voor het slapen gaan intensief na over een bepaald probleem (relatie, sociaal, carrière, etc) waar je mee worstelt. Vervolgens schrijf je je dromen van de komende nacht op; er is grote kans dat je over het onderwerp zult dromen en zo een nieuw inzicht op zult doen. Lucide dromen zijn dromen waarin je weet dat je aan het dromen bent. Ondertussen droom je wel gewoon verder en kun jij bepalen hoe jouw droom verder gaat. Ook lucide dromen valt te leren, voor iedereen.'

Meer informatie

Boekgegevens: Droomsucces, Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht, 240 pagina's (paperback), ISBN 90 215 8162 0, ¤ 17,95. Recensie-exemplaren contactpersoon: M. Wiegerinck, (030) 234 9276, mwiegerinck@kosmoszk.nl Meer over
Dromen Victor Spoormaker Droomsuccsverhalen (als deze links niet werken, zijn ze ook te vinden in het persbericht op www.uu.nl/nieuws)

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.e.t.meijer@uu.nl