Time : 10:31:36 AM
Date : Monday, October 03, 2005
Sender Name: Rekenhof- Cour des comptes

De belastingadministratie controleert de bedragen van de bedrijfsvoorheffing niet

3 oktober 2005 - Het Rekenhof stelt in zijn verslag over de rekening en de inning van de bedrijfsvoorheffing vast dat de belastingadministratie de bedragen van bedrijfsvoorheffing die de werkgevers spontaan aangeven, doeltreffend invordert, maar dat ze geen ernstige verificatie van die aangiften doet. De voorheffingen die bij sommige categorieën belastingplichtigen ingehouden worden, liggen bovendien vaak hoger dan de uiteindelijk verschuldigde belasting, wat ingaat tegen het principe dat aan het systeem van voorheffing ten grondslag ligt.

Geen controle op de bedragen die de werkgever afhoudt

Het stelsel van de bedrijfsvoorheffing laat toe een groot deel van de personenbelasting vervroegd te innen. De voorheffing wordt bij de bron, meestal door de werkgever, afgehouden van de beroepsinkomsten van de belastingplichtige. Ze wordt daarna verrekend met de verschuldigde belasting.

Hoewel die bedrijfsvoorheffing slechts een voorschot is, moeten de regels voor de berekening ervan in acht worden genomen om de belastingplichtigen en de werkgevers een billijke behandeling te garanderen: onvoldoende voorheffing afhouden betekent voor een belastingplichtige dat hij een gedeelte van de belasting die hij verschuldigd is met meer dan een jaar vertraging moet betalen; voor de werkgever is het dan weer een kans om voor zichzelf geldmiddelen te scheppen.

Het Rekenhof heeft vastgesteld dat de administratie geen ernstige verificatie uitvoert om na te gaan of de aangegeven bedragen overeenstemmen met de berekeningswijze die de reglementering voorschrijft. Daarom beveelt het de administratie aan een systeem van knipperlichten in te voeren dat periodiek een lijst van schuldenaars van bedrijfsvoorheffing opstelt voor wie een controle van de aangegeven voorheffingen nuttig zou zijn.

Het Rekenhof is ook van oordeel dat als meer aangiften via het Internet ingediend zouden worden en die aangiften geautomatiseerd in plaats manueel zouden worden verwerkt, er tijd zou vrij komen voor het controleren van de aangegeven bedragen aan voorheffing.

Voorheffing wijkt soms sterk af van uiteindelijke belasting

Hoewel op het ogenblik van de voorheffing nog niet alle informatie beschikbaar is om de uiteindelijke belasting te berekenen, vereist het principe van een afhouding aan de bron dat het afgehouden bedrag zo goed mogelijk overeenkomt met de uiteindelijk te betalen belasting, zodat kan worden vermeden dat de belastingplichte moet bijbetalen of dat de schatkist hoge bedragen moet terugbetalen.

Het Rekenhof heeft in dat verband onevenwichten in de reglementering vastgesteld tussen sommige categorieën van belastingplichtigen. De voorheffing die moet worden afgehouden voor de werknemers lijkt vrij systematisch hoger te liggen dan de uiteindelijk verschuldigde belasting. Ze is daarentegen ontoereikend voor gezinnen met twee rustpensioenen of voor gezinnen met een loon en een pensioen, wat bij de inkohiering tot een niet onaanzienlijk bedrag aan extra te betalen belastingen leidt.

De Minister van Financiën heeft meegedeeld dat hij zijn administratie heeft gevraagd de in het verslag opgeworpen problemen grondig te onderzoeken.


----------------------------
Informatie voor de pers

Het Rekenhof controleert de openbare financiën van de federale Staat, de gemeenschappen, de gewesten en de provincies. Het draagt bij tot de verbetering van het overheidsbeheer door nuttige en betrouwbare informatie die voortvloeit uit een tegensprekelijk onderzoek, toe te zenden aan de parlementaire vergaderingen, aan de beheerders en aan de gecontroleerde diensten. Als collaterale instelling van het parlement werkt het Rekenhof onafhankelijk ten opzichte van de overheden die het controleert.

Het verslag "Berekening en inning van de bedrijfsvoorheffing" is bezorgd aan het federaal Parlement. Het integrale verslag (30 p.), de samenvatting (1p.) en dit persbericht zijn beschikbaar op de homepagina van het Rekenhof: www.rekenhof.be

Contactpersoon:
Erik Wauters
Federale Publicatiecel
02 551 83 58


----------------------------
Recente publicaties

Verslagen die in juli aan het federaal parlement bezorgd zijn en te raadplegen zijn op www.rekenhof.be:


- Responsabilisering van de farmaceutische firma's in de beheersing van de uitgaven in de gezondheidszorgen (34p., samenvatting 2p., persbericht)


- Het Nationaal Veiligheidsplan (84p. samenvatting 1p., persbericht)

Het Jaarverslag 2004 van het Rekenhof kan eveneens vanop de homepagina gedownload worden.

URL: http://www.ccrek.be