KPMG


Bedrijven onderschatten belang behoorlijk IT-bestuur

3 oktober 2005

Nederlandse bedrijven onderschatten het belang van behoorlijk IT-bestuur voor de continuiteit van de onderneming. Hoewel de meeste ondernemingen een duidelijk beleid voor IT-governance en informatiebeveiliging kennen, besteden de bedrijven op strategisch niveau weinig aandacht aan IT en maakt het beheer ervan in beperkte mate onderdeel uit van het totale ondernemingsbestuur.

Daarnaast ontbreekt veelal een duidelijke visie op IT-bestuur. De bedrijven vertrouwen op de beveiliging van hun IT-systemen, maar voor dit vertrouwen is nauwelijks enige grond. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder Nederlandse CFOs en IT-managers naar het beheer van informatietechnologie bij de ondernemingen. Zon 40% van de bedrijven acht IT-governance en informatiebeveiliging nauwelijks kritiek voor het voortbestaan van de onderneming en heeft geen duidelijk beeld van wat als best practice geldt. Een derde van de bedrijven denkt zelfs onder het niveau van de best practice te zitten.

Eigenlijk zijn er voor het ontbreken van gedegen IT-bestuur geen excuses, constateert Rob Fijneman, partner bij KPMG Information Risk Management. Nu de omgeving van bedrijven steeds meer en steeds explicieter vraagt om zekerheid, moeten bedrijven in toenemende mate rekenschap over de betrouwbaarheid van hun informatiesystemen kunnen afleggen. Daar hoort een duidelijke transparantie bij, ook in de richting van de eigen medewerkers door middel van opleiding en voorlichting. Tweederde van de bedrijven blijkt echter geen enkele vorm van voorlichting of training aan de medewerkers te geven. Als er zelfs geen voorlichting wordt gegeven over IT governance en informatiebeveiliging, hoe moet de organisatie dan weten wie verantwoordelijk is en hoe ze zelf uitvoering aan het beleid moet geven.

Op strategisch niveau blijken de ondernemingen weinig aandacht aan behoorlijk bestuur van IT te schenken. Fijneman: Er is weinig aandacht voor het uitdragen van het belang hiervan en het beleid dat de onderneming voert. Van de bedrijven met een audit committee houdt ruim een kwart zich niet bezig met IT governance en informatiebeveiliging. Beursgenoteerde ondernemingen hebben in het algemeen vaker een audit committee, maar de aandacht voor IT-governance verschilt nauwelijks met de andere bedrijven.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat ruim de helft van de bedrijven geen onafhankelijke auditfunctie kent ten aanzien van IT-governance en infomatiebeveiliging. Fijneman: Dit betekent dat de bedrijven voor IT governance en informatiebeveiliging geen adequaat managementproces hebben geïmplementeerd met structurele metingen en feedback loops. Bij de meeste bedrijven dateert de laatste beveiligingsaudit van meer dan een jaar geleden of is dit in het geheel niet bekend. Daarnaast geeft bijna 40% dat het netwerk nooit op beveiliging is getest door een derde partij.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.