Universiteit van Amsterdam

Fellowship voor journalisten

Drie vooraanstaande universitaire Duitse instellingen én het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) van de Universiteit van Amsterdam zetten hun deuren open voor vooraanstaande journalisten. Zij bieden gezamenlijk een fellowship aan, dat voorziet in een betaald studieverblijf van één tot drie maanden. De beurs biedt journalisten de gelegenheid te werken aan een innovatief journalistiek product op het terrein van het sociaal-economisch beleid, de verzorgingsstaat en Europese integratie.

De beurs - officieel Journalist in Residence Fellowship genoemd - is het product van een samenwerkingsprogramma van het Max Planck Instituut für Gesellschaftsforschung in Keulen, het WissenschaftsZentrum Berlin für Sozialforschung (WZB), het Zentrum für Sozialpolitik (ZES) van de Universiteit van Bremen en het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) van de Universiteit van Amsterdam. Nederlandse journalisten kunnen in principe bij elk van deze instellingen voor een studieverblijf in aanmerking komen.

De instellingen bieden de journalisten toegang tot verschillende projectgroepen in hun academische gemeenschap. De gedachte is dat zij zo een beter begrip krijgen van de aard en precisie van het vigerende sociaal-economisch onderzoek en dat tegelijkertijd de medewerkers van de instellingen hun voordeel kunnen doen met de praktische expertise van journalisten. Het initiatief, dat uit de koker komt van het Max Planck Institut, wordt gefinancierd door de Volkswagen Stiftung. Journalisten kunnen op individuele basis solliciteren naar een fellowship of 'stipendium (zie onder); per maand is een toelage van maximaal 5.000 euro beschikbaar per persoon.

Meer informatie over het project en de selectieprocedure is te vinden op de website van het Max Planck Instituut (www.mpifg.de/JiR ). Sollicitaties dienen direct gericht te worden aan het Max Planck Instituut, t.a.v. mevrouw Christel Schommertz. Meer informatie over het AIAS is verkrijgbaar op de website www.uva-aias.net . Contactpersoon voor het programma is dr. Marc van der Meer, hoofd opleidingen van het AIAS, tel. 020-5254199. De sollicitatieprocedure voor een verblijf in het eerste half jaar van 2006 sluit op 31 oktober 2005.