Universiteit van Amsterdam

Gisteren in Buitenhof, vandaag in Maagdenhuis op Maandag: Karel van Wolferen presenteert politiek manifest

Een keerpunt in de vaderlandse geschiedenis

Universiteitshoogleraar prof. Karel van Wolferen presenteert vandaag in de eerste Maagdenhuis op Maandag van het nieuwe seizoen het manifest 'Een keerpunt in de vaderlandse geschiedenis', dat hij schreef met NRC-commentator Jan Sampiemon. In het manifest gaan de twee commentatoren in op de gevaren die voortvloeien uit de Amerikaanse politiek, en zij stellen vast dat de vaderlandse geschiedenis daardoor een keerpunt heeft bereikt. Na de presentatie volgt een debat met mr. Dries van Agt en dr. Giles Scott-Smith.

Met de preventieve oorlog van de regering- Bush tegen Irak is voorgoed een eind gekomen aan een halve eeuw goedbedoelde Amerikaanse hegemonie in het Westen. De op vrede gerichte wereldorde waarin Amerika een sleutelrol speelde is ten einde, evenals het Europese vertrouwen in Amerika waarop het transatlantisch bondgenootschap berustte. Zelfs als de regering-Bush besluit dat een nieuwe aanval, nu op landen als Iran, haar krachten voorlopig te boven gaat, heeft het precedent van een preventieve oorlog inmiddels desastreuze gevolgen gehad voor de internationale verhoudingen en voor de wereldpolitiek.

Van Wolferen en Sampiemon besloten daarom de handen ineen te slaan en een manifest op te stellen aan het Nederlandse volk. Zij registreren daarin de fundamentele en explosieve veranderingen in de Amerikaanse politiek, gaan in op de gevaren die op wereldschaal uit deze politiek voortvloeien en pleiten voor een ondubbelzinnig Europees antwoord. Zij stellen vast dat de vaderlandse geschiedenis een keerpunt heeft bereikt en dat dit grote consequenties heeft. Hun manifest loopt dan ook uit op een reeks krachtige eisen aan de Nederlandse regering.

Onder de titel Maagdenhuis op Maandag buigen topwetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en hun gasten zich over wat onlangs ontdekt, bedacht of uitgevonden is. Eens per maand vinden op maandag in het Maagdenhuis gesprekken plaats aan de 'Ronde tafel van de rector'. Aan die tafel becommentariƫren gasten van binnen en buiten de universiteit onderwerpen uit de actualiteit. De universiteitshoogleraren van de UvA treden de andere maandagen op als gastheren. Wekelijks verzorgen zij een 'Kort bericht van het kennisfront'. De universiteitshoogleraren of door hen uitgenodigde gastsprekers nemen in een korte voordracht een bijzondere ontwikkeling in de wetenschap onder de loep en leggen deze bloot voor niet-specialisten.

Lokatie: Maagdenhuis, Spui 21, Amsterdam. Aanvang 17.30 uur, toegang vrij.