Politie Gelderland-Zuid

Meerdere brandstichtingen in Haaften opgelost

Haaften 03-10-2005 - (01)

De politie heeft een aantal brandstichtingen in Haaften opgelost die zijn gepleegd in de periode mei tot en met juli dit jaar. Een viertal jongens van 14 en 15 jaar, afkomstig uit Haaften en Alphen aan de Rijn, stichtte brand door middel van molotovcocktails en het aansteken van een brandbare vloeistof.

Dit jaar vond in Haaften een reeks aan brandstichtingen plaats en werden diverse vernielingen aangericht, onder meer aan een brievenbus en informatiebord. Tot tweemaal toe werd een garagebox aan de Landrestraat met een molovcocktail bekogeld. Een mobiel toilet brandde totaal uit, er werd brand gesticht bij een ijsvereniging en verschillende bermen zijn in brand gestoken.

De politie startte een uitgebreid onderzoek en hoorde enkele getuigen. Daarnaast vond er een buurtonderzoek en technisch sporenonderzoek plaats. Dit leidde uiteindelijk tot de oplossing van diverse zaken. De laatste verdachte minderjarige is dit weekend gehoord door rechercheurs.

De verdachten verklaarden de branden gesticht te hebben om de spanning. Daarbij was sprake geweest van willekeur, niets was gericht tegen bepaalde personen. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie beslist verder over de strafmaat, die de jongens krijgen opgelegd.