De Unie


03/10/2005
De Unie repareert vrije inkomensval modaal-plussers

Toekomstgerichte vakorganisatie is nieuw financiële plechtanker voor leden

Culemborg, 3 oktober 2005 - In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen werknemers een jaarlijks inkomen van ⬠50.000 of meer. Met name deze categorie (vaak oudere) werknemers wordt na 1 januari 2006 bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid geconfronteerd met een mega-inkomensdaling, veroorzaakt door nieuwe overheidsmaatregelen (zie bijlage). Volgens de nieuwe regelgeving belandt een werkloze versneld in de bijstand of in de IOAW. In beginsel is dit dan krap 25% van het oorspronkelijke loon. Heeft de werkloze een partner met eigen inkomen, dan wordt deze uitkering nog eens gekort. In het uiterste geval wordt de uitkering stopgezet.

Deze vrije inkomensval voor de middeninkomens kan nu grotendeels worden opgevangen door een nieuwe gecombineerde arbeidsongeschiktheids-en werkloosheidsverzekering, de âUnie Inkomensbeschermerâ. De nieuwe verzekering is tevens het concrete antwoord van De Unie op de nieuwe Wet WIA die op 1 januari 2006 het huidige WAO-stelsel vervangt.

De Unie is de eerste vakbond in Nederland die aan haar eigen leden deze maatgerichte inkomensafhankelijke kapitaalverzekering aanbiedt. Via een on line rekenmodule bepalen leden zelf hun gewenste dekkingsniveau. Voor zoân ⬠10 à 12 per maand verzekeren leden zich desgewenst tegen een inkomensterugval. Daarbij staat de eigen leefsituatie centraal (wel of geen kinderen, jong of oud, hoeveel jaar nog te werken etc).

Unievoorzitter Jacques Teuwen:â Middeninkomens betalen al vele jaren het gelag, ook als ze werkloos of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt worden. Ook de nieuwe plannen van de overheid herbergen voor deze financieel gemarginaliseerde inkomensgroep niet veel goeds Je hebt dan twee mogelijkheden: roepen dat het allemaal niet deugt of concrete oplossingen bieden voor je leden. Wij creëren als professionele netwerkorganisatie -nu en straks- met nieuwe producten financieel maatwerk voor onze leden.â

Over enkele weken introduceert De Unie nog twee andere verzekeringsproducten: een collectieve zorgverzekering voor alle Unieleden en hun partners en de âUnie Levenslooprekeningâ. De verzekeringen zijn een onderdeel van het Member Benefits programma. Unieleden kunnen via dit programma -tegen een gereduceerd tarief- financiële producten en overige diensten afnemen. De Unie introduceert de verzekeringen straks ook bij niet-leden. Zij betalen een hogere - maar nog steeds concurrerende â premie.

Jacques Teuwen:âMet een terugtredende overheid en de snelle opkomst van een risico-maatschappij moet een toekomstgerichte vakorganisatie zelf creatieve en innovatieve producten durven te ontwikkelen. Producten die fungeren als nieuwe stevige vangnetten voor zelfbewuste professionals die binnen vaak mondiaal opererende commerciële netwerkorganisaties hun eigen financiële zekerheden efficiënt en effectief moeten organiseren. De krimpende en desintegrerende overheid biedt deze werknemers niet langer een reddingsboei. In het nieuwe tijdsgewricht wordt hun eigen vakorganisatie het nieuwe financiële plechtanker.â

Bijlage: Rekenvoorbeelden inkomensterugval

Website Unie Inkomensbeschermer