Ingezonden persbericht


D66 stelt wethouder Schuiling mondelinge vragen over aanleg fietsstroken Groningen Eeldersingel

D66 fractievoorzitter Hans van der Veen gaat wethouder Schuiling aanstaande woensdag ondervragen over de aanleg van fietsstroken aan de Eeldersingel. In de raadscommissie en in de raad had de wethouder toegezegd te gaan zoekjen naar vervangende parkeermogelijkheden voor de bewoners van de badstratenbuurt, die een aanzienlijk deel van hun parkeerplekken kwijt raken bij de aanleg.

Van der Veen: "De wethouder zou zoeken naar een oplossing. Dan is een antwoord toch wel het minste. Het is gelukt, of het is niet gelukt, maar dat hoor je dan wel tegen de buurt en de commissie te zeggen. Dat is volgens mij niet gebeurt en dat vind ik slecht. En als dat klopt dan wil ik dat het college beterschap belooft.
Beloftes doen en nakomen is de basis voor vertrouwen en dat moet goed geregeld zijn."

Bijgevoegd vindt u de brief aan het college met de vragen en de brief waarop deze vragen gebaseerd zijn

Voor verdere informatie kunt u zich wenden tot
Hans van der Veen
tel 050-5265416
06-10172220
of j.vander.veen@home.nl

Geacht college

afgelopen weekeind ontvingen wij in afschrift een aantal vragen van een bewoner van de Eeldersingel aangaande de aanleg van fietsstroken aldaar en de daarme verbonden werkzaamheden.
D66 zou naar aanleiding van deze vragen aanstaande woensdag graag een aantal mondelinge vragen stellen aan het college, in het bijzonder aan de verantwoordelijk wethouder de heer Schuiling.
Om de spontaniteit te minimaliseren en de accuratesse van de antwoorden te bevorderen, stuur ik u bij deze de te stellen vragen op. Verder verzoek ik u om enige clementie, want ik ken het artikelnummer van het Reglement van Orde niet op basis waarvan ik die vragen wil stellen even niet, maar het staat er wel hoor

Zowel in de raadscommissie als in de raad is dit onderwerp uitgebreid ter sprake geweest.
D66 heeft daar steeds gewezen op zowel de wenselijkheid van fietsstroken als op de wenselijkheid van vervangende parkeercapaciteit voor de buurtbewoners. De wethouder heeft toen toegezegd om actief te zoeken naar alternatieven. De D66 fractie heeft naar aaleiding van de genoemde mail de volgende vragen.


1. Heeft de wethouder actief gezocht naar alternatieven?


2. Zo ja welke waren dat en wat was het resultaat van die zoekactie?


3. Is er met de buurt gecommuniceerd over de uitkomst van de zoekactie?


4. De gemeenteraad heeft zowel in de commissievergadering als in de raadsvergadering kenbaar gemaakt belang te hechten aan het vinden van een oplossing voor het parkeerprobleem. D66 had enige berichtgeving aan de commissie hieromtrent op prijs gesteld. Bij mijn weten is daar geen bericht over gedaan aan de commissie. Is dat juist?


5. Wil de wethouder nu of in de komende commissievergadering (vanavond) daar
alsnog informatie over verstrekken aan de commissie?


6. Klopt het dat de buurt vier dagen voor aanvang van de nachtelijke werkzaamheden daarvan op de hoogte is gebracht?


7. Is een dergelijke (ons inziens korte) termijn gebruikelijk?

met vriendelijke groeten
Hans van der Veen
Raadsfractie D66

Aan: Dhr K. Schuiling, wethouder van Economische Zaken, Verkeer, Sociale Zaken, DSW Stadspark.

CC: leden raadscommissie Ruimte en Verkeer
CC: bestuur buurtvereniging Badstraten

Geachte heer Schuiling,

Naar aanleiding van het voorstel voor aanleg van fietsstroken aan de Eeldersingel en de daarbijbehorende inspraakavond op 31 maart j.l. hierover heb ik op 11 mei gebruik gemaakt van het spreekrecht bij de commissie vergadering waarin dit voorstel aan de orde kwam. Aan de orde heb ik gesteld de gang van zaken op de inspraak avond en het feit dat door deze maatregelen de Badstratenbuurt een flink aantal parkeerplaatsen kwijt raakt. Naar mijn weten heeft u in de commissie vergadering alsmede ook in de raadsvergadering van 25 mei toegezegd onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid het parkeerdek van de Sociale Dienst (buiten openingstijden van de dienst) te laten gebruiken door bewoners van de Badstratenbuurt. Overigens is met de buurt de gang van zaken op de inspraakavond tijdens het bezoek van het College van B &W op 17 juni aan de Badstratenbuurt uitgepraat.

Woensdag 28 september j.l. is er in de Stadsberichten van de gemeente in Gezinsbode aangekondigd dat er maandag 3 oktober a.s. start zou worden gemaakt met de daadwerkelijke aanleg van de fietsstroken. Op donderdag 29 september hebben de "bewoners, ondernemers en instellingen van de Eeldersingel en Bij de Sluis" een brief hieromtrent ontvangen. In deze brief staat verder nog informatie vermeld betreffende contactpersoon bij de gemeente.

Naar aanleiding hiervan wil ik u 2 vragen stellen.


1) Vanaf het moment van uw opmerking (o.a. in de raadsvergadering van 25 mei j.l.) is er tot op heden (2 oktober) geen reactie/bericht geweest naar de Badstratenbuurt toe betreffende de mogelijkheden van het beschikbaar stellen van het parkeerdek van de Sociale Dienst. Mijn vraag aan u is:
- is betreffende de beschikbaarheid onderzoek geweest?
- zo ja, wat zijn de resultaten tot nu toe?

- indien er nog geen resultaten zijn: wanneer verwacht u dit wel?
- indien het resultaat is dat er geen mogelijkheid van gebruik is: heeft u nog verder onderzoek in de Badstratenbuurt gedaan en/of heeft u daar nog plannen toe? (bv parkeerterrein Theodorus Niemeijer)


2) Bij het College bezoek van 17 juni hebben de buurtbewoners met het College met name van gedachten gewisseld over informatie voorziening naar buurtbewoners. Speciaal betreffende activiteiten welke een meer dan normale invloed hebben op de buurt. Nu ruim 3 maanden later krijgen "bewoners, ondernemers en instellingen van de Eeldersingel en Bij de Sluis" een brief betreffende de aankondiging van de daadwerkelijke aanleg (Kenmerk RO05.66678).
Mijn vraag aan u is

- veel bewoners passeren dagelijks de Eeldersingel en hebben te maken met de huidige verkeersproblemathiek. Bij de aankondiging van de aanleg is er melding gemaakt dat de uitvoering hiervan 's avonds en 's nachts zou plaatsvinden, n.l. tussen 19:00 en 06:00, dit gelet op de verkeersdrukte overdag. Als bewoner van de Eeldersingel kan ik mij daar overigens iets bij voorstellen. Werken 's nachts geeft echter vaak meer (geluids)overlast dan overdag, ook voor de omliggende straten. Verder (zover ik dat van een medewerker van u vrijdagmiddag j.l. begrepen heb) kunnen de buurtbewoners tussen 19:00 en 06:00 de Badstratenbuurt alleen in -en uitrijden via Paterswoldseweg (Eelderstraat, Kleine Badstraat).
Al deze zaken op een rij gezet (en gelet op het overleg van 17 juni j.l. betreffende informatievoorziening naar bewoners) vraag ik mij af waarom niet meer bewoners in de omgeving van de Eeldersingel hiervan op de hoogte zijn gesteld. Ik denk hierbij aan: Ooster -en Westerbadstraat, Eelderstraat, Kleine Badstraat, Paterswoldseweg (tussen "het spoor" en de kruising met de Eeldersingel) en de bewoners van de woontoren aan de Emmasingel (nabij de Eelderbrug).

- de Buurtvereniging heeft hiervan geen bericht gehad (op de Stadsberichten in de Gezinsbode na); graag zou het bestuur ook op de hoogte van de uitvoering van dit soort werkzaamheden gesteld willen worden.
- gelet op de te "totale te verwachten (geluids)overlast": zou deze aankondiging aan de bewoners wellicht iets eerder mogelijk zijn dan 2 (werk)dagen van tevoren?

Uw reactie afwachtend,

Hans Siertsema,
Bewoner Eeldersingel/
Penningmeester Badstratenbuurt.
hans.siertsema@hetnet.nl