Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Opening Nationale Onderwijsweek

Duidelijkheid over verkeersonderwijs op basisschool

Den Haag, 3 oktober 2005

De noodzaak voor scholing van praktische vaardigheden in het verkeersonderwijs is voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar is het grootst. De ANWB en meer dan driekwart van de ouders vindt dat er daarom in de bovenbouw van de basisschool meer aandacht moet komen voor verkeersonderricht. Zij verwachten een toename van de verkeersveiligheid van het kind door praktische en theoretische training. Dat leert ANWB-onderzoek onder ouders in de aanloop van de Nationale Onderwijsweek.

De ANWB maakt zich zorgen om de situatie rond het verkeersonderwijs voor kinderen op de basisschool. Onderzoek leert dat ouders onvoldoende op de hoogte zijn wat er aan praktisch en theoretisch onderwijs op de school van hun kind wordt gegeven. En of het voldoende is kunnen veel ouders niet inschatten. Weliswaar geeft 86% van de ouders aan dat zij voldoende doen om hun kind veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Maar zij geven wel aan dat naarmate het kind ouder wordt zij minder invloed kunnen uitoefenen op hun verkeersgedrag. De ANWB meent dat daarmee de invloed van de school om de hoek komt kijken. In hoeverre scholen aansluiten op de activiteiten van de ouders is onduidelijk. Onderzoek naar de feitelijke situatie op de basisscholen is sterk verouderd.

Om deze reden introduceert de ANWB tijdens de openingsdag van de Nationale Onderwijsweek, een nieuw programma voor praktisch, geregeld terugkerend verkeersonderwijs voor alle groepen van de basisschool: ANWB Streetwise. Het verkeersprogramma wordt vanaf januari 2006 aangeboden aan basisscholen in Nederland. Streetwise omvat onderdelen voor fietsvaardigheid, een onderdeel dat het belang van veilig vervoer van kinderen in de auto aantoont en remmen (ontdek hoeveel remweg een auto nodig heeft).

De ANWB hoopt dat de Nationale Onderwijsweek ertoe bijdraagt dat verkeersonderwijs weer de aandacht krijgt die het verdient. Zowel bij scholen, ouders als het Ministerie van OCW.