Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 3 oktober 2005.

Frank van Eijkern interim-directeur NWO

Dr. Frank (E.H.) van Eijkern is benoemd tot algemeen directeur ad interim van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Van Eijkern volgt dr. Hans (K.H.) Chang op, die na het plotselinge overlijden van Leo Coolen bereid was tot 1 oktober als waarnemend algemeen directeur op te treden. Chang heeft zijn functies bij het gebied Natuurkunde en de stichting FOM inmiddels hervat.

Frank van Eijkern (1946) maakt deel uit van Boer & Croon Executive Managers. Hij is fysicus en verrichtte zijn onderzoek, waarop hij in 1976 promoveerde, in de experimentele natuurkunde bij FOM. Hij bekleedde diverse functies in en rond het onderwijs. Bij de Rijksuniversiteit Groningen vervulde hij gedurende bijna tien jaar verschillende functies, waaronder die van plaatsvervangend directeur Dienst Onderwijs, Onderzoek en Planning. Van 1985 tot 1997 was hij de eerste directeur van de VSNU, de vereniging van Nederlandse universiteiten, en van 1997 tot 2003 was hij directeur van de Citogroep (toetsontwikkeling en examensystemen) te Arnhem.

Sinds 2003 is Van Eijkern werkzaam als interim-manager. Voordat hij bij NWO kwam, werkte hij 1,5 jaar bij de Universiteit Utrecht op het gebied van bedrijfsvoering. Hij zal bij NWO de taken van Hans Chang overnemen, waaronder het vervolg van het proces van strategieontwikkeling voor de periode 2007-2010.

Frank van Eijkern kent NWO goed. Hij nam tien jaar lang deel aan het tripartiete overleg tussen NWO, KNAW en de VSNU. Hij ziet er naar uit te kunnen bijdragen aan de verdere uitbouw van NWO, in een tijd dat de waardering voor de kennisinfrastructuur lijkt toe te nemen.

Naast het directeurschap van NWO vervult Van Eijkern meerdere nevenfuncties. Hij is ondermeer lid van de Raad van Toezicht van Stayokay, lid van de maatschappelijke adviesraad van KPMG en voorzitter van de het Bestuur van het dansgezelschap Merkx & Dansers.

Binnenkort start de werving en selectie voor de functie van algemeen directeur van NWO. Tot aan de benoeming van een permanente algemeen directeur zal Van Eijkern de functie ad interim vervullen.


---
Nadere informatie bij:


- Dominique de Vet (Hoofd Afdeling Voorlichting en Communicatie van NWO)
- t: +31 (0)70 344 05 45, devet@nwo.nl

05-39e

###


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie Postbus 93138 2509 AC Den Haag