Menzis: feiten over voorschrijven merkloze geneesmiddelen

Menzis

De feiten op een rij over het voorschrijven van generieke (merkloze) geneesmiddelen

Waarom generieke middelen?
Cholesterolverlagers en maagzuurremmers zijn de meest gebruikte medicijnen in Nederland. Van hun beproefde merkloze varianten is bekend dat ze dezelfde werking hebben. Menzis verwacht in 2006 3,2 miljoen euro te besparen, alleen al door het voorschrijven van beproefde merkloze cholesterolverlagers en maagzuurremmers.

Waar ontvangt de huisarts een vergoeding voor?
Menzis vraagt huisartsen om in samenspraak met hun patiënten over te stappen van dure merkmiddelen op de veel goedkopere merkloze variant. Hiervoor doet een huisarts dossieronderzoek om te kijken of een patiënt zonder problemen kan overstappen. Dit kost de huisarts tijd, die hij bij ons kan declareren als een consult.

Wie bepaalt: de huisarts of Menzis?
De huisarts bepaalt altijd! Huisartsen hebben en houden professionele autonomie in hun voorschrijfbeleid. Daarom hecht Menzis eraan dat huisartsen deelnemen op basis van vrijwilligheid. Aan de hand van hun eigen beroepsgroepstandaarden (NHG) of erkende regionale behandelrichtlijnen bepalen huisartsen zélf welk middel zij voorschrijven. Wat Menzis vraagt is, om naast de inhoudelijke richtlijnen óók de kosten van een medicijn mee te nemen in hun afweging.

Hebben patiënten inspraak?
Menzis heeft het beleid ontwikkeld in samenspraak met de regionale patiënten en consumentenplatforms. Zij onderstrepen het belang van kostenbesparing, mits de kwaliteit van de zorg gehandhaafd blijft. Daarom blijft Menzis in nauw contact met de patiëntenorganisaties en de patiënten zelf.

Wat doet Menzis met het bespaarde geld?
Het geld dat Menzis bespaart, steekt ze in betere zorg. Zo stimuleren wij onder andere het voorschrijven van cholesterolverlagers aan ouderdomsdiabeten. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat deze middelen standaard horen te worden voorgeschreven aan ouderdomsdiabetes, maar dat dat nog weinig gebeurt. Terwijl daarmee voor deze patiënten het risico op ernstige hart- en vaatziekten en sterfte duidelijk afneemt.

Geeft Menzis nu net als de farmaceutische industrie bonussen aan huisartsen? Nee, Menzis vraagt huisartsen om in samenspraak met hun patiënten over te stappen van dure merkmiddelen op de veel goedkopere merkloze variant. Hiervoor doet een huisarts dossieronderzoek om te kijken of een patiënt zonder problemen kan overstappen. Dit kost de huisarts tijd, die hij bij ons kan declareren als een consult. De besparing investeert Menzis direct terug in de zorg.

Is Menzis de enige zorgverzekeraar die dit beleid heeft? Nee, de maatregel van Menzis is een aanvulling op het landelijke preferentiebeleid. Dit voorjaar maakte Menzis samen met vier andere zorgverzekeraars bekend dat ze voor maagzuurremmers en cholesterolverlagers goedkopere varianten aanwijzen, de zogenaamde 'preferente' middelen. Om de kosten van geneesmiddelen te beheersen, heeft de overheid de zorgverzekeraars de mogelijkheid gegeven voor dit preferentiebeleid.

Hoeveel huisartsen doen met Menzis mee?
Tot op vandaag hebben zich 150 huisartsen bij Menzis gemeld om mee te werken aan het voorschrijven van merkloze cholesterolverlagers en maagzuurremmers.

Geen bezwaar Insepctie Gezondheidszorg
In een brief aan Menzis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen bezwaar geuit tegen deze maatregel van Menzis. De Inspectie stelt in haar brief dat er géén sprake is van reclame voor geneesmiddelen zoals bedoeld in het Reclamebesluit Geneesmiddelen als:

1. De maatregel niet aanzet tot extra voorschriften;
2. Het gaat om de meest doelmatige middelen en niet om de afzet van simvastatine en omeprazol;

3. De maatregel regelmatig getoetst c.q. aangepast wordt aan de stand van de wetenschap.